KŐKEMÉNYEN változik az élet péntektől – EZEK A JOGSZABÁLYOK LÉPNEK ÉLETBE 2020. MÁJUS 1-TŐL >

Újra sok jogszabály változik 2020. májustól – nemcsak a koronavírus-járvány miatt. Miközben mindenki arra vár, hogyan enyhítik a szigorú korlátozásokat a jövő héttől, már péntektől ketyeg a két új különadó, receptköteles lesz több sztárgyógyszer, a munkavállalók a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra. Elindulhat felfelé az olajár.

1.Május elsejétől receptkötelessé válik több láz- és fájdalomcsillapításra használt népszerű készítmény: a 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligrammg dexibuprofént tartalmazó tabletták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) döntése nyomán.

2.Május elsején indul az országos tömegtesztelés, a tervek szerint 17 ezer embert keresnek meg, hogy vegyenek részt a koronavírus-tesztelésében.

3. Péntektől hatályosak az ágazati különadók, amelyek a Járvány elleni védekezési Alapba folynak majd be.

4. A koronavírus-járvány miatt a diákhitelezési rendszert is módosította a kormány. Május 1-től 500 ezer forint szabadon felhasználható kölcsönt kérhetnek a tanulók

5.A Wizz Air az elmúlt hetekben hat útvonalon repült Budapestről, május elejétől Athén, Barcelona, Berlin, Birmingham, Bázel, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London-Gatwick és London-Luton, Liverpool, Madrid, Marosvásárhely, Podgorica, Stockholm és Szarajevó válik elérhetővé a ferihegyi repülőtérről.

6. A munkavállalók a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra. Helyettük május 1-től a munkáltató fizeti ki az egészségügyi szolgáltatási járulékot (havi 7710 forintot).

Forrás: napi.hu

AZ érettségiről is szó esett :Hétfőn kezdődhet az érettségi időszak

Jövő hétfőn elkezdődnek az érettségi vizsgák. Továbbra sincs olyan esemény, ami miatt halasztani kellene. A járvány napi kontroll alatt van.

Összesen 84 284-en kezdhetik meg jövő hétfőn az érettségi vizsgákat, néhány tárgy kivételével csak írásbeliket tartanak – közölte a köznevelési államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán. Az intézményvezetők, fenntartóktól a sikeres lebonyolítás érdekében kreativitást is kértek.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a magyar rendőrök beengedik az országba a határon túlról érkező vizsgázókat, akik mentesülnek a 14 napos kötelező karantén alól is. A szomszédos országokban folyamatban van az ezzel kapcsolatos szabályozás kidolgozása, a tudnivalókról a hétvégéig az Oktatási Hivatal honlapján tájékozódhatnak az érettségizők – jelezte.

„Az egészségvédelem és a biztonságos érettségi vizsgák a célunk. Központilag nincs elrendelve lázmérés, mert alapelv, hogy aki beteg, az ne vegyen részt a vizsgán” – mondta.-írta a hirado.hu