Ez most komoly? Ezentúl csak így mehetnek nyaralni belföldön a magyar családok!ÍME AZ ÚJ SZABÁLYOZÁS

egészen biztos, hogy csak szigorú szabályozások mellett nyithatnak újra a szállodák Magyarországon, és nem fognak teljes kapacitással működni, azaz nem úgy, és nem olyan körülmények között, mint ahogy azt megszokhattuk idáig.

Figyelniük kell majd a vendéglátó részlegeken az asztalok közti távolságokra, be kell tartaniuk az új, a korábbinál sokkal szigorúbb higiéniai előírásokat, a maszk viseletét például. Emellett a szakember szerint számítanunk kell arra is, hogy a kapacitás is korlátozottabb lesz, ahogy a szolgáltatások köre, igénybevétele is változhat. Persze egy ilyen helyzetben, amiben jelenleg, április utolsó napjaiban vagyunk, az a legnehezebb, hogy végeredményben minden hipotetikus. Egyelőre azt sem világos, hogy mekkora igény lesz szálláshelyekre idén nyáron. -írja a Pénzcentrum.

Míg alig több mint két hónapja még a turistarohamba belefulladó nagyvárosokról írtunk, mára az üres utcákról, elhagyatott világörökségi helyszínekről, és a szinte haldokló ágazatról szólnak a hírek. De vajon mire számíthatnak a karanténba belefáradó magyarok, mehetnek-e, merjenek-e idén nyaralni? A szakemberek bíznak még a szezonban, ám az egyik legnagyobb hazai szállásfoglaló oldal szerint a valódi érdeklődés a tavalyi év legfeljebb 10-15 százaléka.

Hogy mi lesz az idei nyár sora, már ami az utazásokat, nyaralásokat illeti, az innen, április végéről nézve még teljességgel bizonytalan. Vannak persze különféle elméletek és javaslatok, ám ezeket a forgatókönyveket még bőven felülírhatja az élet. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) március végén közölt legfrissebb előrejelzése szerint a nemzetközi szinten utazók száma 20-30 százalékkal csökkenhet az idén a tavalyi másfél milliárdhoz képest.

Karsai Árpáddal, a Turisztikai Fejlesztők és Tanácsadók Szövetségének alelnökével 2020 februárjának közepén beszélgettünk a városi turizmus, a túlturizmuskapcsán, és hogy miképp fulladnak bele a nagyvárosok a látogatók áradatába. Akkor még nem lehetett pontosan látni, miképp semmisül meg egyik pillanatról a másikra az iparág, ám a szakember már előre látta, érik a változás:

“Egyelőre úgy tűnik, kerülik a nemzetközi utazásokat, az eddig domináló turizmustípust, a városlátogatásokat, a zsúfolt reptereket, és inkább a természetbe menekülnek.”

Azon, hogy az emberek 6 hétnyi bezártság után már vágynak a szabadba, a természetbe, vagy csak el otthonról, nem lehet csodálkozni, sőt, most már azt is tudjuk, hogy a magyarok több mint fele utazni készül a járvány után – derült a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából készült friss kutatásból. A nyári turisztikai szezon kilátásait illetően Guller Zoltán, az ügynökség vezérigazgatója elmondta, hogy át fognak alakulni az utazók prioritásai, és a biztonság lesz a legfőbb szempont.

Megkerestünk több itthon működő szállodaláncot, megkérdeztük tőlük, megindultak-e a foglalások, mit tapasztaltak, ám többen is elzárkóztak a válaszadástól. A hotelektől egyenkénti azonban kaptunk válaszokat, melyekből kiderült, hogy a sok szállodában júniusra már lehet foglalni szobákat, természetesen a szükséges előleg befizetésével. Kérdésünkre elmondták, amennyiben mégsem tudnak kinyitni, ezt az összeg visszajár, azonban ha kinyitnak, de a vendég úgy dönt, mégsem utazik, a legtöbb helyen vouchert adnak, amit egy éven belül fel lehet használni.

“Azt szinte biztosra vehetjük, hogy a belföldi turizmus hamarabb fog fellendülni, mint a nemzetközi utazások piaca, de az eddigiek alapján azt látjuk, hogy aki külföldre tervezett utazni, nem feltétlenül foglal, fogalt még át belföldre” – tudtuk meg a Szállás.hu-tól. Kiemelték azt is, hogy ez a válság a teljes turizmust megváltoztatja középtávon, hiszen az emberek a járvány elmúltával is máshogy fogják tervezni és a szervezni az utazásaikat.

Az szállásfoglaló oldal adatai szerint a tavalyi szint 10-15 százaléka körül áll a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek bejövő foglalásainak száma. És májusban még szintén nem számíthatnak forgalomra a szállásadók, többen üzemszünetet tartanak vagy akár végleg be is zártak. Vannak olyan partnereik, akik a hosszú távú kiadásban gondolkodnak, de vannak olyanok is, akik a szobáikat karanténra ajánlják fel. Hazánkban van egy szállodalánc, ahol home office céljára is kínálnak szobákat.A nyári hónapok közül augusztusra látszik némi érdeklődés már, ugyanakkor az adatokat torzíthatja, hogy vannak, akik augusztusra átfoglalták korábbi időpontjukat, és vannak, akik még nem foglalták át későbbre az augusztusi időpontjukat. A Szállás.hu azt javasolja, hogy

  • aki már foglalt nyárra, de veszélyben érzi az időpontját, keresse az ügyfélszolgálatokat, ahol segítenek új, későbbi időpontra való átfoglalásban.
  • aki azonban még nem foglalt, szeretne idén nyaralni, de bizonytalan, hogy erre mikor kerülhet sor, annak azt javasolják, hogy keresse az ingyen lemondható és előrefizetés nélküli szálláshelyeket, hiszen ha a helyzet mégsem lesz utazásra alkalmas a kiszemelt időpontban, akkor lemondható vagy rugalmasan átfoglalható őszre, télre vagy más időpontra.Add Comment