Ez az édesanya zöld tollal ír jegyzeteket gyereke füzetébe… az eredmény fantasztikus!

Korunk pszichológusai, egyre inkább arra szeretnék felhívni a figyelmünket, hogy a különböző fóbiák gyermekkorban alakulnak ki, amely később, még az érett embereknél is sok problémát okozhat. Az okot azonban gyerekkorban kell keresni. A BuzzBlog szerkesztősége ma bebizonyítja, hogy ezek az állítások igazak.

Mi  jut eszedbe először, ha a gyerekkori iskolás füzetedre gondolsz. Tele javításokkal, ügyetlen betükkel, hibákkal, áthúzott szövegrészekkel és természetesen a hibákra, amire a tanár piros tollal felhívta a figyelmet. Tatiana Ivanko gyermekpszichológus úgy érzi, hogy ez nem helyes. Ez csak arra fogja emlékeztetni a gyermekeket, hogy mennyire ügyetlenek.

A kislányom egyik nap nem ment óvodába. Aznap én foglalkoztam vele otthon, a saját lakásunkban. Amikro írni tanítottam, a füzete valahogy így nézett ki:

Látjátok a különbséget? Nem mutattam rá piros tollal a hibákra, hanem zöld tollal bekarikáztam azokat a jeleket, betűket amelyeket jól írt le. Ha láttátok volna, hogy ez mennyire tetszett neki. Minden sor után megkérdezte: “Anya, melyik sikerült a legjobban?” És nagyon boldog volt, amikor a zöld tollal kihangsúlyoztam a legszebbet és hozzátettem: “Ez tökéletes.”

De mi a célja ennek a megközelítésnek? Látjátok a különbséget a két módszer között?

1. Az első esetben a gyermek csak a hibákra összpontosít. Miere fog emlékezni, amikor saját füzetére gondol? Tele hibákkal, javításokkal, amelyek pirossal ki vannak hangsúlyozva. Ezek mind leraktározódnak a tudatalattiban és csak arra fog emlékezni, hogy mennyire ügyetlen volt. Akár tetszik akár nem, a tudat alatti dolgok felnőtt korban is felidéződnek és az egész életére rossz befolyással lesznek.

2. Az utóbbi esetben arra összpontosít, hogy mi a helyes. Teljesen különböző érzelmeket fog kapni. Ezek a pozitív érzések motiválni fogját őt arra, hogy tovább folytassa, fejlessze magát, hogy minél tökéletesebb eredményt érjen el.

Ha csak a hibákra koncentrálunk, akkor az nagyon visszataszító tud lenni.

Miután a “zöld toll” módszert többször is alkalmaztam a kislányomnál, észrevettem, hogy egy idő után a hibák automatikusan eltüntek, akkor is, ha nem hívtam fel különösebben a figyelmét rá. És most hajlamos lett arra, hogy minden feladatot jól elvégezzen saját akaratából.

Ne gondoljuk, hogy a “zöld toll” módszer arra akar megtanítani bennünket, hogy hanyagoljuk el a hibákat és ne figyeljünk oda ezekre. Azonban érdemes elgondolkodni ezen a módszeren, amely ahelyett, hogy folyamatosan a hibákat emelné ki, inkább ennek ellenkezőjét teszi: segít a gyerekek önértékelésében és motiválja őket arra, hogy jobb eredményeket érjenek el.

Ha neked is tetszik ez a módszer, akkor oszd meg másokkal is a Facebook-on! Fontos, hogy a tanárok is elolvassák!