16 kérdés, amely megmentheti a gyermeked életét

Kit engedhet be, ha egyedül van otthon? Mit tegyen, ha egy felnőtt segítséget kér tőle az utcán? Nagyon fontos, hogy minden gyerek tudja a jó választ ezekre a kérdésekre.

Kit engedhet be, ha egyedül van otthon? Mit tegyen, ha egy felnőtt segítséget kér tőle az utcán? Nagyon fontos, hogy minden gyerek tudja a jó választ ezekre a kérdésekre.

Hogy reagálna a gyermeked veszélyes helyzetben?

1. Mit kell csinálni, ha a szüleid nincsenek otthon, és valaki megpróbálja kinyitni az ajtót?

2. Elfogadhatsz cukrot egy idegentől?

3. Mit kell tenni, ha a konnektor füstölni kezd, és senki más nincs otthon?

4. Egy ismeretlen felnőtt segítséget kér. Szabad segíteni neki?

5. Mit kell tenned, ha kutyák támadnak rád?

6. Most ismertél meg valaki korod bélit. Elmehetsz a lakására, ha meghív?

7. Mit tennél, ha gázszagot éreznél otthon?

8. Ha a liftre vársz, és idegenek is oda jönnek, beszállhatsz velük?

9. Mit teszel, ha észreveszed, hogy figyelnek?

10. Kit engedhetsz be, ha egyedül vagy otthon?

11. Mit kell tenned, ha egy idegen megragad, és nem enged el?

12. Mit kell tenned, ha nagy tömegben találod magad?

13. Mit kell tenned, ha viharba kerülsz az utcán?

14. Mit kell tenned, ha valaki téged vagy a családodat fenyeget az interneten?

15. A barátaid hívnak, hogy menjetek a befagyott folyóra játszani. Elmész?

16. Vehetsz be gyógyszert a gyógyszeres dobozból, ha a szüleid nincsenek otthon?

A helyes válaszok:

1. A gyerek hívja fel a szüleit, majd a rendőrséget. Amíg a rendőrségnek telefonál, a szülei azalatt felhívhatják a szomszédokat, hogy segítséget kérjenek tőlük.

2. Idegentől semmit nem szabad elfogadni! Tanítsd meg a gyereknek, hogy a szomszéd néni kedvességét időnként el lehet fogadni, de ennyi.

3. Ha tűzveszély van a házban vagy lakásban, a gyerek azonnal hagyja el az épületet, és értesítse a tűzoltókat. Amíg megérkeznek, kérjen segítséget a szomszédoktól.

4. Ha valaki segítséget kér az utcán a gyerektől, feleljen határozott „nem”-mel, és menjen el onnan. Ha valakinek tényleg segítség kell, felnőtthöz fordul.

5. A legfontosabb megőrizni a nyugalmadat, hogy ne provokáld az állatokat. Ne nézz a kutyák szemébe. Tereld el a figyelmüket valami tárggyal, egy sapkával, ernyővel, jegyzetfüzettel. Dobd félre óvatosan, majd kezdj távolodni, de sose fordítás hátat nekik.

6. Tanítsd meg a gyereket, hogy soha nem szabad idegenekhez látogatóba menni, akkor sem, ha az illető a család barátjának mondja magát. Ez igaz az ismeretlen gyerekekre is.

7. A gyerek azonnal hagyja el a lakást, menjen át a szomszédokhoz, és értesítse a tűzoltókat.

8. Veszélyes idegenekkel egy liftbe szállni. Mondja a gyerek azt, hogy a szüleit várja.

9. Ilyenkor az a helyes, ha bemegy egy szupermarketbe, fodrászatba, vagy bárhová, ahol emberek között van, és hívja fel onnan a szüleit.

10. „Ne nyiss ajtót idegeneknek.” Ez alapszabály. Sokan azt hiszik, csak az idegen férfiak veszélyesek, pedig még egy idős hölgy vagy akár egy gyerek is veszélyt jelenthet.

11. A legjobb, ha felhívják magukra a figyelmet. Kiabáljanak, küzdjenek. Ha tudnak, fogjanak egy követ, és dobják meg vele a legközelebbi autó ablakát. Még mindig jobb megtéríteni az okozott kárt, mint ha a gyerek egy szatír kezeibe kerül.

12. Tanítsd meg a gyereket, hogy ha tömegbe kerül, maradjon csöndben. Fokozatosan haladjon a tömeg széle felé, de ne azzal szemben. Veszélyes közel menni olyan intézményekhez, pl. bárokhoz, ahonnan nagyobb csoportok jöhetnek ki. Ha a gyerek egy felnőtt kísérővel kerül a tömegbe, a felnőtt vegye a nyakába.

13. Ha a gyerek viharba kerül az utcán, az első dolga legyen biztonságos menedéket keresni. Menjen be a legközelebbi boltba vagy kapualjba. Ha nincs ilyen, elbújhat a park alacsonyabb fái alatt. Nem biztonságos fémszerkezetek, medencék, magas fák és autók közelében tartózkodni.

14. Ne adja meg magát a fenyegetéseknek! Ha egy gyereket bármilyen fenyegetés ér, azonnal szólnia kell a szüleinek, vagy hívjon segítséget.

15. Minden gyereknek tudnia kell, hogy tilos befagyott folyón korcsolyázni. Jégen játszani csak kijelölt helyeken szabad, szülői kísérettel.

16. Tájékoztasd a gyereket a gyógyszerek veszélyeiről. Még ha biztos is benne, hogy valamelyik tabletta például jó a fejfájásra, ne engedd, hogy a távollétedben bevegye.

A szabályokat fokozatosan, de folyamatosan meg kell tanítani a gyereknek, de nem szabad, hogy azt higgye, a külvilág gonosz. Jobb, ha óvatosak és körültekintőek, de azért ne felejtsék el élvezni a gyerekkorukat.