Pszichológusok szerint saját tárgyainktól is függhet a boldogságunk vagy boldogtalanságunk! Íme, mi az amit rosszul csinálsz!

Ha arra kell gondolnod, hogy a gyakori használati tárgyak közül vajon mi tehet beteggé, le merjük fogadni, hogy az ajtókilincsekre, mozgólépcső korlátokra, tömegközlekedési kapaszkodókra és áruházi kosarakra gondolsz.


Miközben ezek a tárgyak is tele lehetnek kórokozókkal, nem szabad megfeledkezned az otthonodban lévő lehetséges betegség forrásokról sem.

A mikroszkopikus baktériumoktól kezdve a penészen át a poratkákig és a különféle toxinokig számos dolog lehet melegágya egy komolyabb betegségnek. Lássuk, miről is van szó.Hirdetés

1. Rejtett penész

Nagyon gyakori a penészesedés az otthonokban, amely bárhol felütheti a fejét, ahol magas a páratartalom és gyenge a szellőzöttség. Gyorsan megtelepszik a gipszkartonon, a tapétán és a nedves sarkokban, fa bútorokon. Felső légúti tüneteket okoz a rendszeresen fennálló, penésznek való kitettség. Az asztmások tünetei is súlyosbodhatnak a hatására.

2. Háztartási tisztítószerek

A háztartási tisztítószerek általában nagyon káros vegyszerek. Összetevőik asztmához, termékenységi problémákhoz, hormonzavarokhoz, idegi rendellenességekhez és rákhoz is kapcsolódhatnak. Míg a gyártók azzal érvelnek, hogy kis mennyiségben nem okoznak egészségügyi problémát, a rendszeres használat kiváltotta mérgező hatások összeadódnak. Használj természetes tisztítószereket.

3. Konzervnyitó

A legtöbb ember, ha kinyit egy konzervet, a bontót azonnal visszateszi a helyére. Újra és újra, akár hónapokig vagy évekig. Egy közegészségügyi csoport konyhai eszközöket vizsgált meg mikroorganizmus szennyezettséget felmérve. Azt találták, hogy a szalmonella kórokozója ezen volt a legnagyobb számban megtalálható. Emellett penészt és élesztőt is találtak rajta. Érdemes minden használat után forró vízzel és mosogatószerrel eltávolítani a szennyeződéseket a konzervnyitóról.

4. Fürdőszobai szőnyeg

Milyen gyakran mosod ki ezt a háztartási eszközt? Sokan elfelejtkeznek róla és csak nagyon ritkán dobják be a mosásba. Az anyagban azonban hajlamosak megtelepedni a penészgombák, poratkák és a baktériumok is.

5. Turmixgép

Minden egyes használat után alaposan el kell mosogatni minden egyes darabját, ugyanis a fennmaradó ételmaradékok tökéletes táptalajt nyújtanak a szalmonella kórokozójának és az E.colinak is.

6. Hűtőszekrény rekeszek

Nem meglepő, hogy a hűtőszekrény zugaiban a kórokozó csírák előszeretettel telepednek meg, különösen azokon a helyeken, ahol húst tárolunk. Fertőző betegséget okozó baktériumok és penészgombák melegágya lehet. Érdemes rendszeresen forró vízzel és mosogatószerrel kitisztítani a rekeszeket.

7.Klíma szellőzők

Míg a csövekben lévő por normális és tipikusan ártalmatlan, néha penész és más potenciálisan veszélyes törmelék lehet benne, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Ha nyilvánvaló ok nélkül allergiás tüneteket tapasztalsz, ez is lehet kiváltó ok.

8. Porszívó

Ha nincs megfelelő szűrő a porszívóban, akkor az kórokozó mikrobák sokaságát szórhatja szét a levegőben, allergiás légúti tüneteket kiváltva.

9. Vízcsövek szivárgása

Ha úgy hiszed, hogy egy kis csepegés még nem a világ, akkor rosszul gondolod. A szivárgó víz az adott területen baktériumok és penészgombák elszaporodását segítheti elő. Ez számos légúti betegség forrása lehet.

10. Szőnyegek

Természetesen gyakori eset, hogy szemmel látható foltok éktelenkednek a szőnyegen és ezek azonnali tisztítást igényelnek, de mi a helyzet egy teljesen új szőnyeggel? Az, hogy egy ilyen anyag illékony szerves vegyületek (VOC) forrása lehet, amely nagyon mérgező, rákkeltő vegyi anyagokat foglal magában. Mind krónikus irritációt okozhatnak a légutakban és potenciális veszélyt jelentenek az asztmások számára.

11. Ólmos festék

Ha az otthonod 1978 előtt épült, akkor megvan az esélye, hogy a falakon ólmos festék is található. Az ólomnak való kitettség súlyos egészségügyi problémák kiinduló oka lehet, beleértve a vesék, az idegrendszer és az agy károsodását.

12. Zuhanyfejek

Egy Kolorádói Egyetemen végzett tanulmány szerint a zuhanyfejek nagy részén, magas számban megtalálható a Mycobacterium avium néven ismert baktérium, amely ismert tüdőbetegséget okozó hatásáról. Emellett légszomj, tartós köhögés és fáradtság is az általa kiváltott tünetek közé tartozik. Az alacsony immunrendszerű egyének számára még veszélyesebb. Szakértők szerint a rendszeres tisztítás mellett 6-8 havonta érdemes lecserélni a fejet.