A diákom ez a fiú, de nem tehetek róla.. kell nekem! (Igaz történet)

Sosem vágytam különösebben nagy karrierre, mégis utolért. Hogy aztán a mélybe hullva tanuljam meg, mi a szerelem.

Nyughatatlan természetem van, imádok nyüzsögni, ide-oda eljárni, pörögni ezerrel. Így van ez már gyerekkorom óta. Amint lehetett, dolgozni kezdtem. Mert az olyan felnőttes! Persze tizenévesen még csak diákmunkát vállal az ember: szórólap-osztogatás, újság-kihordás, pincérkedés nyáron a Balatonnál.

Aztán amikor felvettek a közgázra, kicsit alábbhagyott a lendületem, a sok tanulás mellett már csak magántanítványok fogadására maradt időm. Németből ekkor már megvolt a felsőfokúm, és azt gondoltam, ezt a tudást át is tudnám adni, szívesen tanítanék, ezért a kerületben kiplakátoltam a hirdetésem. Három jelentkezőm akadt: egy kilencéves kisfiú, egy gimnazista lány és egy GYES-en lévő édesanya.

Új város új munka új Kriszta

A lány és az anyuka másfél évig bírta, de Marci kitartott mellettem, együtt fejeztük be az iskolát (ő az általánost, én az egyetemet). Hetente kétszer járt hozzám, úgyhogy az öt év alatt elég jól megismertük egymást. Mindig is aranyos kis kölyöknek tartottam. Magával ragadó volt a természetessége, humora, lazasága. Voltak pillanatok, amikor azt kívántam, nekem is ilyen vagány és okos fiam legyen. Egy-egy jól sikerült dolgozat vagy épp verseny kapcsán pedig már-már anyai büszkeségtöltött el.

Az egyetem befejezésekor megkeresett egy multicég Győrből, és visszautasíthatatlan ajánlatott tett. A családom kissé féltett, de én nagyon örültem a környezetváltozásnak, nem mellesleg a jó kezdőfizetésnek, valamint a beígért továbbképzési lehetőségeknek. Mentem, mint akit puskából lőttek ki.

Keményen dolgoztam, egyre feljebb jutottam a ranglétrán, éreztem, hogy komolyan számolnak velem a vállalatnál. A Cégnél (hamar így gondoltam rá, nagy kezdőbetűvel) eltöltött idő érezhetően szakmai fejlődés volt, de óriási személyiségtorzulással járt. A nagy hajtás, a rengeteg képzés és tréning tényleg elhitette velem, hogy ez az élet. A derűlátó, örökké vigyorgó lányból egy munkamániás robot lett. Méga szerelemről

is elhittem, hogy egy tervezhető valami, hiszen a Cég Krisztája azt is megtanulta, milyen kritériumok szerint válasszon magának párt.

Észre sem vettem milyen unalmas az életem

Rá is böktem a megfelelő célszemélyre. Tamásra van szükségem – hazudtam magamnak határozottan. Kollégák voltunk, tehát ugyanazt az agymosást hallgattuk nap, mint nap, ugyanazok voltak a céljaink, ugyanarra a kiszámítható, négyszögletes és pormentes jövőre vágytunk mindketten.

Hamar összeköltöztünk, s mint egy jól futó gépezet, szépen éltük az olajozottan működő hétköznapjainkat. Mindent rutinszerűen csináltunk: a munkát, a bevásárlást, a háztartást, a szexet. Előre elterveztük az életünket: kiszámoltuk, hogy két gyerekhez és egy közepes nagyságú családi házhoz mennyit kell dolgoznunk. Minden precízen, tervszerűen zajlott, a sponteneitás a fiók legmélyére rejtve.

A legrosszabb az volt, hogy észre sem vettem, milyen unalmas az életem. A gazdasági válságnak sikerült ledobnia ebből az idillnek hitt futószalagról, amikor is Tamással egyetemben hőn szeretett vállalatunk leépített bennünket. A kudarcot a kapcsolatunk sem bírta ki, már nem volt, ami összetartson minket. Hazaköltöztem.

Egyszerre láttam benne a mai vonzó férfit és régi kisfiút

Hónapokig sajnáltam magam, esténként a Facebook volt az egyetlen barátom. Egyik este a rendszer (örökre megutáltam ezt a szót) feldobott egy rég nem látott nevet, hátha ismerem az illetőt, mert van egy közös ismerősünk. Alig hittem a szememnek, amikor megpillantottam a kis Marci képét, aki időközben férfivé cseperedett. Bejelöltem, visszajelölt, azonnal írt egy hosszú levelet.

Örül nekem – írta. – S köszöni a nyelvleckéket, mert bizony ennek köszönheti most a remek állását. Őszintén örültem neki, jóleső melegség járta át a lelkem, a múlt és a jelen furcsa, otthonos katyvasza. Sokáig készültem, amikor azt kérte, nosztalgiázzunk egy kicsit egy kávé mellett.

Az a bizarr hangulat uralkodott el rajtam, hogy egy randin vagyok. Néztem Marcit, a pimaszul jóképű, kedves srácot, aki férfiként vonzott, s közben Marcikát láttam, az édes kisfiút, akinek hetedikben a galacsin-köpködés jelentette a legfőbb szórakozást.

Elmeséltük egymásnak, kivel mi történt az elmúlt nyolc évben. Olyan üdítően hatott rám életvidám beszámolója, hogy éreztem, kezdi felébreszteni legbenső énem, a vigyori és pörgős igazi Krisztát. Elmesélte a nyári kalandjait, amikor stoppal vándorolt Európa-szerte, és beszélt az érettségijéről, mekkora szerencsével húzta ki épp azokat a tételek, amiket tudott. Rég nevettem annyit, mint akkor. Valami feltört bennem, felszabadultam.

Ő vallott színt először

Annyira lelkesen beszélgettünk, észre sem vettük, hogy már takarítják a presszót, záróra van. Hazakísért, adott két puszit az arcomra, majd elváltunk. Egész éjjel nem aludtam. Nem tudtam racionális választ találni arra, mi történik velem, de csak arra tudtam gondolni, mennyire

meg szerettem volna csókolni

Másnap újabb e-mail érkezett tőle. Szívem a torkomban dobogott, ahogy megnyitottam a levelet. Azt írta, tegnap olyan közel került hozzám, mint a barátnőjéhez soha. Pedig négy éve együtt vannak (Nem is tudtam, hogy barátnője van!). Éjszaka nem aludt (ő sem!), reggel átment a lányhoz és szakított vele, mert már egy ideje amúgy is érezte, hogy nincs jövőjük, de a velem való találkozás után végre a szemébe tudta mondani.

Azt írta, tudja, hogy őrültség, de szeretne velem lenni. „Tudom, hogy egy ilyen jó nőnek, mint te, nem egy ilyen suhancra van szükséged, de ezt el kellett mondanom!” Ez volt az utolsó mondat. Olyan izgalomba jöttem, hogy gondolkodás nélkül visszaírtam neki: „De, pont rád van szükségem.”

El sem hittem, hogy elküldtem ezt az üzenetet. Mintha zuhannék, úgy szégyelltem magam, miközben arra vágytam, hogy abban a pillanatban a karjába omoljak.

Öt perc múlva csöngettek. Akár két remegő kamasz, kerestük egymás ajkát tétován, mégis elemi erővel. Az övé lettem. A testem, a lelkem, mindenem.

Sokáig kerestem a mondatokat, amelyekkel majd a külvilág kíváncsi szemét és fülét jóllakatom, de a szerelmet nem lehet, nem kell megmagyarázni. Mosolygok inkább mindenkire, miközben büszkén tologatom a kislányunkat. Boldog vagyok, hazaértem.


Add Comment