Ez történik a testeddel, ha egy hónapig csak kólát iszol! Többet nem fogsz kólát inni!

Ebéd után a legtöbb ember álmosnak érzi magát. Korán reggel kelünk, hiszen munkába kell mennünk, több órát dolgozunk, vagy a számítógép előtt ülünk és kísértést érzünk, hogy valami édest együnk, igyunk, hogy egész délután ébren maradjunk.

Bár sokkal előnyösebb lenne, ha ilyenkor pár percig tornásznánk, vagy sétálni mennénk, vizet innánk, vagy egy gyümölcsöt megennénk, azonban sajnos a legtöbb ember ilyenkor elfogyaszt egy hideg üdítőitalt. A cukor bevitele a szervezetbe gyors és egyszerű lehetőség, azonban egészségünkre nézve súlyos következményei lehetnek.

George úgy döntött, hogy saját magán fog kísérletezni és 30 napon át csak kólát fog inni, és megfigyeli, hogy teste milyen változásokon megy majd keresztül. Az 50 éves férfi 12 doboz kólát ivott meg minden nap egy hónapig és naponta dokumentálta a változás folyamatát. Tudnunk kell, hogy egy doboz kóla 140 kalóriát és 25 gramm cukrot tartalmaz.

A kísérlet előtt elmondta, hogy tudatában van azzal, hogy senki sem iszik meg 12 doboz kólát naponta, azonban ismer olyan személyeket, akik 4-5 dobozzal megisznak naponta.

Az 50 éves férfi ez idő alatt lemondott a különböző feldolgozott élelmiszerekről, mint például a tejtermékekről, gabonatermékekről. A 12 doboz kóla naponta túlzásnak tűnik, ha a cukortartalmát nézzük, de figyeljük meg, hogy általában mit fogyasztanak az emberek: 2 pohár narancslé naponta, két édesített kávé, jeges tea, gyümölcs turmixok, üdítő italok. Ugye, hogy gyerekjáték meginni tíz doboz kólát naponta.


Úgy véli, hogy az amerikai étkezési szokásokkal naponta tíz doboz kólának megfelelő cukrot és kalóriát fogyasztanak az emberek. A kísérlet előtt alaposan kivizsgáltatta magát, és meggyőződött arról, hogy egészségi állapota megengedi ezt a kísérletet.

A 30 napos kísérlet ideje alatt több cukrot és kólát fogyasztott, mint általában. Az Egészségügyi Világszervezet azt tanácsolja, hogy gyerekek és felnőttek esetében egyaránt csökkentsük a cukorszint bevitelét a szervezetünkbe, legalább 25 gramm cukorra naponta.


Az extra mennyiségű cukor fogyasztás szörnyű következményekkel járhat! Dr. Robert Lusting, aki a gyermekkori elhízás szakértője elmondta, hogy a túlzott cukorfogyasztás egy édes méreg.


A túlzott cukormennyiséget a szervezetünk nem tudja feldolgozni! A túlzott cukorbevitel hatására megnövekszik a máj, elhízást okozhat és későbbi anyagcsere betegségekre számíthatunk majd, magyarázza Lustig.


Egyes felmérések azt mutatják, hogy az amerikaiak átlagosan 22,2 teáskanál cukrot fogyasztanak naponta. A cukorbetegség, elhízás, májelégtelenség, magas vérnyomás, köszvény, vesebetegség csak néhány ismertebb következménye a magas cukorfogyasztásnak.

Már a kísérlet első napjaiban George hízni kezdett. Ez a kihívás 1400 kalóriát és 390g cukorbevitelt jelentett naponta.

A hónap vége fele már érezte a 10 doboz kólának a következményeit. “Sokkal nehezebbnek éreztem magam, a nadrág túl szoros lett, úgy éreztem, hogy az összes ruhámat kihíztam, és nem tudtam könnyen lehajolni.”


A közeljövőben biztosan nem fogok több kólát inni. “Ha 1000 év alatt valaki arra kérne, hogy igyak meg egy doboz kólát, az sok lenne” – mondta.


Egy hónap alatt 10 kilót hízott. A zsírtartalom 9 százalékról 16 százalékra növekedett.