Ezek voltak Diana hercegnő utolsó szavai a szerencsétlenség előtt!

Megszólalt a tűzoltó, aki a helyszínen volt a 22 évvel ezelőtti balesetkor!

1997. augusztus 31-én Xavier Gourmelon, azon a végzetes estén, amikor Diana hercegnő balesetezett, éppen szolgálatban volt. A történtek után 21 évvel felidézte a hercegnő utolsó pillanatait, elmondta, hogy mik voltak az utolsó szavai.

“Szolgálatban voltam, riasztottak, hogy baleset történt, és menjünk, nem tudtuk, hogy kivel történt a baleset. Azt gondoltuk, hogy ez is csak egy, a több száz részegen ütköző autós közül, akik az alagútban száguldoznak. Amikor ki akartuk szabadítani a roncsok közül, akkor ismertük fel Diana hercegnőt. Kétségbeesve kérdezte, hogy “Úristen, mi történt”. Akkor még úgy láttam, hogy csak a válla sérült meg, nem gondoltam arra, hogy nem éli túl” – mondta Xavier Gourmelon.

A The Mirror szerint, mikor a tűzoltók a helyszínre érkeztek, Diana hercegnő kinyitotta a szemét, és tudatánál volt. Mielőtt kiemelték volna a roncsok közül, a tűzoltó oxigénnel látta el, és a kezét tartva próbálta megnyugtatni. Kezdetben úgy tűnt, hogy nem túl nagy a baj, viszont nem sokkal később sajnos Diana hercegnő szíve leállt. Több, mint két évtized telt el az eset óta, és Xavier Gourmelon volt tűzoltó most már nyugodtan elmondhatja, hogy mi is történt pontosan.

“A tűzoltóság a francia katonaság részét képezi, így titoktartási kötelezettségünk volt, de most már, hogy nem tartozom a tűzoltósághoz, több, mint húsz év elteltével nyugodtan beszélhetek a történtekről. A szolgálati pont, ahol dolgoztam nagyon közel volt a baleset helyszínéhez, így riasztás után alig három perc elteltével már ott is voltunk. A csapatom tíz emberből állt, két mentőautóval elsőként érkeztünk. Kezdetben nem tudtuk, hogy kihez riasztottak, ugyanúgy kezeltük, mint bármilyen balesetet. A nő, akiről később kiderült, hogy Diana hercegnő, a kocsi hátsó felében ült, láttam, hogy életben van és lélegzik. Úgy tűnt, hogy enyhébb sérüléseket szenvedett a jobb vállán, megfogtam a kezét, és próbáltam megnyugtatni. Oxigénnel láttuk el, és viszonylag gyorsan kiszedtük a roncsok közül, könnyen hozzá lehetett férni, nem kellett feldarabolni az autót. Egy percig sem gondoltam arra, hogy nem éli túl, de, mint később kiderült, sajnos a mentőautóban egyszer leállt a szíve, és bár újraélesztették, de később belső vérzésben meghalt” – mondta Xavier.

Az ütközés hatására a hercegnő egyik ere súlyosan roncsolódott, ezért belső vérzés alakult ki nála. A vérömleny Diana tüdejét és szívét terhelte túl. A Pitié Salpêtrière kórházba szállították, de semmilyen orvosi beavatkozás nem segített már rajta.

“Még mindig tisztán emlékszem a történtekre, ezt a borzalmas éjszakát soha nem fogom elfelejteni” – mesélte a tűzoltó.