Ismét botrány alakult ki a Black Friday körül! Hihetetlen átverések!

Magyarországon is igazi őrület lett az Amerikában hódító Black Friday, ugyanakkor, mint kiderült, a hatalmas leértékeléseknek a jó része csak álca.
50, 70 vagy akár 80 %-os leértékelések – ilyen brutális és már-már hihetetlen akciókkal kecsegtet itthon is minden évben 2013 óta a Black Friday, azonban mint az szokott lenni, ami túl szép hogy igaz legyen, az általában nem is az. A Ripostutánajárt, miképpen lehetséges az, hogy ilyen hihetetlen leárazásokat tegyenek az egyes áruházak.

Több esetben is volt rá példa ugyanis, hogy a nagy leárazás valójában csak átverés, a termék “eredeti” árát szándékosan megemelték, hogy így az akció még nagyobbnak tűnjön és azt hihessék a vásárlók, tényleg egy soha vissza nem térő lehetőségre bukkantak. Holott kis böngészéssel és utánajárással könnyen kiszűrhető az átverés és ilyenkor gyakran jön a hidegzuhany, hogy a 30-40%-kal leakciózott termék még így is jóval drágább, mint máshol.

Hivatalosan november 23-a volt a Black Friday, azonban több áruházban és online webshopban még a hétvége folyamán is lehet akciós termékeket vásárolni.
„Telefontokot akartam venni, és megláttam, hogy 93 százalékkal leárazták. Aztán megnéztem és megdöbbentem: 70 ezer forintot írtak fölé kamuból, miközben a „leárazott”, 5 ezer forint körüli áron kínálta mindenki más is…” – mesélte a szinte hihetetlen történetet Judit, aki fotót is készített a furcsa akcióról. De volt olyan is, aki úgy járt, hogy a kinézett, 43%-os leárazással hirdetett kávéfőző percek alatt elfogyott és esélye sem volt vásárolni belőle.

“Sajnos még mindig előfordul akár webáruházak, akár hagyományos boltok esetében, hogy az akció előtti napokban felemelik a termékek árát, majd abból számítják az akció mértékét” – erősítette meg a lapnak a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

A portál úgy tudja, hogy a fogyasztóvédelem eddig 514 kereskedőt fogott meg, akik valamiféle jogsértést követtek el a Black Friday alatt és már az első bírságokat is kiszabták.

Volt olyan, hogy egy online webáruház ugyanazt a terméket kínálja két különféle akcióval, csak a nagyobb kedvezménnyel bíró laptop már valamilyen rejtélyes oknál fogva nincs készleten és csak a pár ezer forinttal leárazott darab vásárolható meg. Már aki tudott vásárolni, ugye…

Mert több panasz érkezett arra is, hogy bár az olcsó termék a weboldalon elérhetőnek volt feltüntetve, ugyanakkor a valóban komoly akcióval hirdetett daraboknál a vásárlók már nem tudták eljutni a weboldalon a kifizetésig.