10 hely, ahová soha az életben nem teheted be a lábad

A Coca-Cola receptje az egyik legféltettebben őrzött titok. Nem véletlen hogy egy rettenetesen vastag falú trezorban őrzik. Maga a trezor látogatható, ám annak tartalmát csak a kiváltságosok ismerhetik meg. Állítólag 2011-ben a receptet tartalmazó fémdobozt elszállították, és egy olyan helyen őrzik, amit nem nyitnak ki senkinek.

Íme még 9 titokzatos hely, ahová hétköznapi ember nem teheti be a lábát.

Az 51-es körzet

Az 51-es körzet egy dél nevadai katonai bázis fedőneve. A bázison főként fegyver- és repülőgép kísérleteket végeznek, ám valahányszor szóba kerül a létesítmény, az amerikai kormány nagyon szűkszavúan nyilatkozik. Ennek a titkolózásnak aztán az lett a vége, hogy az 51-es körzet konspirációs teóriák és összeesküvés-elméletek népszerű célpontjává vált. Mivel katonai terület, ezért tilos a belépés

.A Club 33

Van egy hely Disneylandben, ami kimondottan a felnőttek szórakoztatására épült. A Club 33 az egyetlen hely a vidámpark területén, ahol alkoholt lehet kapni. A bejutás azonban nem olyan egyszerű, mint egy kocsmába, ugyanis tizennégy évig tart, amíg valaki a várólistáról bekerülhet a tagok közé… Ja, és a tagsági díj tízezertől harmincezer dollárig terjedhet, melyet minden évben be kell fizetni.

A vatikáni titkos archívum

Bár titkosnak mondják, valójában nem az – bárki hozzáférhet bármilyen dokumentumhoz, ami a katalógusban szerepel és legalább 75 éve keletkezett. A „titkos” jelző itt magára a dokumentumok tárolóhelységére vonatkozik. Csak úgy találomra nem lehet a polcok között szaladgálni, és lekapkodni bármit, ami szemünknek kedves – ki kell kérni a kívánt dokumentumot, s a személyzet feladata, hogy az összesen 52 mérföld, vagyis majdnem 84(!) km hosszúra becsült polcrendszer egyik eleméről elénk hozza azt. Kell is ez a rengeteg polc, mert kb. 35.000 kötetet őriznek a vatikáni könyvtárban.

Francesco Bianco forrócsoki-klubja

1693-ban a fent nevezett úriember egy újfajta ital forgalmazásába kívánt fogni – igen, a forró csokoládéról van szó. Ezt először egy zártkörű klub keretein belül kezdte meg, és ez a klub azóta is működik („White’s Gentlemen’s Club néven – White (fehér) a Bianco angolosított változata). Ahhoz, hogy az exkluzív csokiszürcsölő klub tagjai közé tartozhassatok, kell egy állandó tag ajánlása és két másik tag beleegyezése – másként esélytelen, hogy valaha megpillantsd a klubnak otthont adó helyszínt.

Moszkvai „kettes metró”

Állítólag van egy metróvonal Moszkva alatt, mely a fontosabb politikai létesítményeket (Kreml, repülőtér, védelmi minisztérium épülete) köt össze, és a hidegháború alatt építették, hogy vészhelyzet esetén evakuálni tudják a fontosan minősített személyeket. Az, hogy ez a vonal valóban létezik-e, egyelőre semmilyen hatóság nem erősítette meg, viszont nem is cáfolta.

Az Iszei nagyszentély

A japán császárok leszármazottja vagy? Nem? Akkor pech, az iszei nagyszentély kapui sosem nyílnak ki előtted. A szentély i.e. 4-ben épült a Napistennő tiszteletére, és egy tükröt őriznek benne, mely állítólag az első japán császáré volt.

Bank of England trezorja

London közepén, a Threadneedle Street alatt található az Egyesült Királyság központi bankja, a Bank of England. 1734-ben építették, s nem csak Anglia, de a világ számtalan más országának aranykészletét is itt őrzik. A péncéltermet olyan vastag ajtók védik, hogy hozzá tartozó kulcsok mérete kis híján elérik az egy métert. A páncéltermi dolgozók személyazonossága csak nagyon kevesek számára ismert.

Csin Si Huang-ti sírja

Az agyaghadseregről talán már mindenki hallott, azt azonban már talán kevesebben tudják, hogy az első kínai császár nyughelyét őrző monumentális szoborcsoport máig „végzi” a feladatát. Csin Si Huang-ti sírját ugyanis eddig még senki sem bonthatta ki, erre a kínai hatóságok még a különböző egyetemi kutatóknak sem adtak engedélyt. Valószínűleg ez így is marad az elkövetkező néhány évben, ugyanis jelenleg nincs az a technológia, amivel biztonságosan meg lehetne kezdeni a császár sírjának feltárását – a földben rengeteg higany található, mely mérgező. A tudósok egyébként azt feltételezik, hogy a mélyben akár egy egész városra is bukkanhatnak.

Snake Island

Kígyósziget, és ezzel valószínűleg mindent el is mondtunk, amit tudni érdemes. Brazília partjaitól nem messze fekszik ez a gyönyörű, ám cseppet sem veszélytelen édenkert, de a hadsereg megtiltotta, hogy civilek lépjenek a szigetre, az ott élő 5.000 különböző kígyófajta ugyanis nem kifejezetten turistabarát. Csak a tudósok látogathatják.