Rettegnek a kutyák szilveszterkor – Mutatjuk mire kell figyelned neked is!

Több száz kutya tűnik el minden évben szilveszter éjszaka. A négylábúak többsége retteg a tűzijáték durrogástól, ilyenkor nyugtalanok és szökni próbálnak. Állatvédők videókampánnyal és járőrszolgálattal készülnek december 31-ére. Az év utolsó napján egyébként egy kormányrendelet szerint be kell zárni a kutyákat.

Rettegnek a kutyák szilveszterkor

A 4 éves Zora sok társához hasonlóan nagyon rosszul viseli a szilvesztert. Gazdája azt mondja, sohasem hagyják egyedül. Beviszik a lakásba és felhangosítják a tévét vagy a zenét, így próbálják elnyomni a tűzijáték hangját.

Szilveszter éjszaka országszerte több száz kutya tűnik el otthonról. Sokan közülük soha sem kerülnek elő. Az Újpest Állatmentő Liga csapat már hatodik éve szervezi szilveszterkor teljes Budapest ellenőrzését.

Külön telefonszámot üzemeltetnek, ahol be lehet jelenti ha eltűnt egy kutya. Az újpesti szervezet videókampányt is indított, melyben a szilveszteri veszélyekre figyelmeztetnek.

Szintén videón hívj fel a figyelmet a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is. Symba a mentőszolgálat 19 speciálisan képzett kutyája közül az egyik. Gazdája szerint, ő és társai jobban viselik a szilveszteri zajokat, mint az átlagos kutyák, ennek ellenére ők maguk is jobban figyelnek rájuk ilyenkor.

Kutyatartó politikusok is a veszélyekre figyelmeztetnek. A Liberálisok szerint petárdamentes övezeteket kellene kialakítani.

Magyarországon egyébként kormányrendelet szabályozza, a kutyatartást, a szilveszteri időszakban. Ez azt jelenti, hogy december 31.-én a gazdáknak kötelező bezárniuk a kutyáikat úgy, hogy az állatok ne jussanak ki közterületre. Sétáltatni pedig csak pórázzal lehet.