Könyörtelen szigorítás: elbukhatjuk az ingyenes orvosi ellátást

Meglepően szigorú törvénytervezet került a parlament elé. A tervek szerint megreformálnák a társadalombiztosítási ellátást, a szigorítás pedig főként azokat érintené, akik saját maguk után fizetik a havi 7500 forintos járulékot.

Azok a főállású feleségek, már végzett, de még munkába nem álló diákok, fizetés nélküli szabadságon lévők, illetve azok, akik éppen két munkahely között vannak, már három havi tb-tartozás (22500 forint) után elveszíthetik jogosultságukat az ingyenes orvosi ellátásra és az államilag támogatott gyógyszerekre, mivel érvénytelenítenék a taj-számukat – írja a Népszava.

Eddig akik nem fizették a járulékot 45 napig, miután rendezték elmaradásaikat, ugyanúgy igénybe vehették az ingyenes szolgáltatás, ám ezentúl nem piros, hanem barna lámpát kapnának az adósok, ami azt jelenti, hogy csak készpénzfizetésért kaphatnának orvosi ellátást, illetve a gyógyszertárakban is drágábban vásárolhatják a gyógyszereket.

A törvénymódosítás a külföldön dolgozókat is érintené, ugyanis a szabályok szerint egy embernek csak abban az országban lehet társadalombiztosítása, ahol munkát vállalt. Ez alapján, akik külföldön vállalnak munkát, azoknak ki kell jelentkezniük a hazai egészségbiztosítási rendszerből, de ezt az ingázások miatt sokan nem teszik meg. Jövő júliustól viszont bekeményítenének: akiről kiderül, hogy több országban is fenntartotta a biztosítási jogviszonyát, annak a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátás költségeit visszamenőleg meg kell majd térítenie.

A tervezett módosításokkal kapcsolatban sok kérdés tisztázatlan: például, hogy miként és mennyi idő alatt állítható vissza a térítésmentes ellátásra való jogosultság, vagy hogy a gyógyszertámogatás megszűnésével mi lesz az életmentő terápiákra szoruló cukorbetegekkel vagy a daganatos betegekkel.