Teljes kijárási tilalmat rendelnek el húsvétra?

A képen rendőrök beszélgetnek kerékpárosokkal Kaposváron a Deseda-tó partján 2020. április 5-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. / Fotó: MTI/Varga György

Itt a jó idő, és közeleg a húsvéti hosszú hétvége – nem mintha az ország nagy részének az egyik hétvége nem olyan lenne, mint a másik, már hosszú hetek óta. A hagyományosan a rokonlátogatásokról szóló ünnep és a szép, tavaszi idő pedig végzetes kombináció lehet a járvány terjedése szempontjából, ha az emberek nem tartják be a kijárási- és a szociális távolságtartásra vonatkozó korlátozásokat.

Ezért kérdezte meg a Blikk is, több más sajtóorgánumhoz hasonlóan ma az operatív törzset, hogy vajon várható e a korlátozások szigorítása az ünnepek idejére?

(Minden a koronavírusról itt!)

A válasz az volt, hogy az operatív törzs folyamatosan értékeli a helyzetet, vizsgálják a jelenleg érvényes kijárási korlátozások hatását, és ennek fényében szerdán javaslatot tesznek le a kormány elé, hogy fenntartsák, szigorítsák, vagy esetleg enyhítsék a korlátozást. Az esetleges további szigorításról, kijárási tilalom bevezetéséről a kormánynak van joga dönteni.

Sokan még most is úgy vélik, hogy az időseknek engedett bevásárlási idősáv, illetve az alapos indokkal történő lakhelyelhagyás arról szól, hogy bárki bárhova mehet. Tömegek vannak egyes kirándulóhelyeken, fiatalok bandáznak, sőt, az éjjel Budapest 13. kerületében még egy illegális gyorsulási versenyt is szerveztek. Müller Cecília országos tisztifőorvos vasárnap azt mondta: ha nem változik az emberek hozzáállása, Budapesten és Pest megyében robbanni fog a járvány.