Müller Cecília: “Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást EZÉRT nagy a kockázata annak, hogy a fővárosban berobban a járvány, így meg kell fontolnunk annak a bevezetését, hogy..”

Budapesten és Pest megyében van az összes magyar igazolt fertőzöttek 62 százaléka, a fővárosban és környékén nagy a kockázata annak, hogy berobban a járvány. Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást. A következőket jelentette be Müller Cecília: 
Tovább emelkedett az igazolt fertőzöttek száma: 733 fertőzött, 2 idős beteg elhunyt az elmúlt 24 órában, így most 34, koronavírussal összefüggésbe hozható haláleset van. 66-an gyógyultak meg – mondta az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos. A mintavételek száma egyre nagyobb mértékben emelkedik, 21250 vizsgálat készült a Népegészségügyi Központban és az általa kijelölt laborokban.Budapesten és Pest megyében van az összes magyar igazolt fertőzöttek 62 százaléka.”A fővárosban és környékén nagy a kockázata annak, hogy berobban a járvány.”A fővárosiaktól fokozott együttműködést várnak el – tette hozzá a tisztifőorvos, aki szerint sokan nem veszik komolyan a korlátozó intézkedéseket.

Hangsúlyosan kéri, hogy a csoportosulást kerüljék a fővárosiak, az idősek és a fiatalok egyaránt. Sokkal erősebb fegyelmezettségre van szükség – tette hozzá Müller Cecília.Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a tájékoztatón elmondta: tegnap 4 millió sebészeti szájmaszk és százezernyi védőfelszerelés érkezett Magyarországra. Szintén tegnap konvojokban érkeztek haza Tirolban rekedt magyarok. Magyarország további intézkedésig felfüggesztette a román vendégmunkások belépését az országba, ez ügyben az operatív törzs felvette a kapcsolatot a külügyi tárcával.A Városligetben, a Normafánál, a Margitszigeten is ellenőrizték a rendőrök a kijárási korlátozás betartását, a XIII. kerületben illegális gyorsulási versenyt számoltak fel a rendőrök. A Király utcában és a Gellért téren csoportosuló fiatalokkal szemben intézkedtek. 24 főt feljelentettek, 14 főre helyszíni bírságot szabtak ki. Az V. kerületi rendőrkapitányság gyanúsítottként hallgatott ki egy orosházi férfit csalás miatt. Maszkokat árult az interneten, de a kifizetett árukat nem adta át.

Budapesten a Dél-Pesti Centrumkórház mellett más kórházban is ápolnak koronavírus-fertőzötteket – mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília. Kiss Róbert elmondta: azokra szabnak ki szankciót a kijárási korlátozás megszegése miatt, akiknél többször tapasztalják, hogy megszegik a szabályt. Az alezredes szerint nem kizárt, hogy emelni kell az utcán szolgálatot teljesítő rendőrök létszámát.Semmi esetre sem szabad kisebb baráti / családi társaságoknak összejönniük egy-egy családi ház udvarán – hangsúlyozta kérdésre válaszolva Müller Cecília. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e Húsvét előtt a kijárási korlátozás szigorítását, Kiss Róbert azt válaszolta: az operatív törzs szerdán tesz javaslatot a kormánynak szigorításra vagy enyhítésre.Az egészségügyi dolgozók fertőzöttségéről különböző adatok állnak rendelkezésünkre világszerte. Vannak olyan országok, amelyek nem közölnek adatokat. Jellemzően 10 százalék körül van a fertőzöttek között az egészségügyi dolgozók aránya.

Spanyolországban 12000, Olaszországban 7000, Németországban 2300 a megfertőzött egészségügyi dolgozók száma. Nálunk 12 százalék körüli a megfertőződött egészségügyi dolgozók aránya – mondta Müller Cecília, hangsúlyozva: a koronavírusos esetekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók nagyon kitettek a fertőzéseknek. Folyamatos számukra a védőeszközök beszerzése. A kórházakat már ellátták ezekkel, most az alapellátás van soron – tette hozzá az országos tisztifőorvos. Oktatófilmeket is készítettek az egészségügyben dolgozók számára az eszközök helyes használatáról.Tudományos igazolásra vár még, hogy az 1953 óta kötelező BCG-oltás enyhítene a koronavírus-fertőzés tünetein, ez örvendetes lenne, de egyelőre nem kezelhető tényként – hangsúlyozta Müller Cecília. Több kórházban több helyen kezelnek új koronavírussal fertőzött beteget. Ha az egész kórházi osztályt ilyen betegekkel töltenek fel, akkor az osztály járványügyi zárlat alá kerül – erősítette meg az országos tisztifőorvos.Forrás: ATV