Hoppá! MÉG áprilisban jöhet a következő AJÁNDÉK utalvány a nyugdíjasoknak, MINDEN gyermek után JÁRÓ EGYSZERI juttatás és a MÁRCIUS 1 után munkanélkülivé letteknek 1x-i anyagi támogatás! >>>

Komplex, a gazdasági élet szereplőit több módon is érintő válságkezelési, gazdaságélénkítő csomagot dolgozott ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Korábban a teljes intézkedéssorozatról beszámoltunk, most azokat a lépéseket emeljük ki, amelyek közvetlenül érinthetik az embereket. Az MKIK a szolidaritási és közjót biztosító intézkedések között javasolja már azonnal (vagyis még márciusban), hogy minden, 2020 március 1. után lett munkanélküli kapjon egyszeri anyagi támogatást.

Azt is felvetették anyagukban, hogy

minden nyugdíjas kapjon egyszeri (pl. 15 000 forint) meghatározott összegű utalványt, amit élelmiszerre, közüzemi számlákra vagy ICT számlára költhet.

Kapcsolódó cikkünk2020. 03. 30.Koronavírus: pluszpénzt kérnek a magyar nyugdíjasok Orbán ViktortólA kamara a gyerekes családok azonnali megsegítésére is gondolt, ugyanis a dokumentumban szerepel, hogy “minden gyermekes család kapjon gyermekenként meghatározott összegű (pl. 10 000 forint) támogatást”. Ez amolyan családi pótlék-kiegészítésnek tűnik.

Emellett a pedagógusok, orvosok, nővérek jövedelmi helyzetén is javítana a javaslatcsomag, mivel az ő esetükben plusz kompenzációt vetnek fel, “a kialakult helyzetben nyújtott teljesítményük elismeréseként”. Ebben az esetben számunkra nem egyértelmű, hogy pótlólagos béremelésről vagy egy egyszeri kifizetésről lenne szó, de a teljesítmény elismerése kifejezés a bónuszt, vagyis az egyszer kifizetést valószínűsíti.

Közvetlenül érintheti a lakosságot az a javaslat, miszerint az államnak érdemes megfontolnia az Otthon melege program felpörgetését. Valamint fontos javaslat lenne az álláskeresési támogatás időtartamának minimum 180 napra történő felemelése.

Címlapkép: Rendőrök 65. életévüket betöltött vásárlókkal beszélgetnek egy győri bevásárlóközpont parkolójában a kijárási korlátozás alatt 2020. március 30-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Add Comment