Ezt árulja el a székleted az egészségedről

Az emberi test számos módon jelez, ha valami nem megfelelően működik. Néha ezek a jelek finomak, néha pedig nagyon is egyértelműek, mint egy arculcsapás. A széklet is ilyen jelzésként szolgálhat.
Sokan nehezen beszélnek a székletük minőségéről, még az orvosnak is, azonban ez egy természetes élettani funkció. Ha változik a széklet, akkor az egyszerű étrendi változás, de akár súlyos betegség jele is lehet. Ha az emésztőrendszer nem működik optimálisan, akkor tápanyaghiány léphet fel és mérgező anyagok halmozódhatnak fel a szervezetben.

A széklet szaga, állaga és formája is változhat, amelyekre érdemes odafigyelni.

Kemény, csomós széklet
Ez a vékonybél akut gyulladásának jele lehet. Ez a fajta széklet nehezen szabadul fel annak keménysége miatt, és néha végbélnyílás vérzést okozhat. Általában antibiotikum szedése okozza vagy nem elegendő mennyiségű rost és víz fogyasztása.

Kolbász formájú, darabos széklet
Az ilyen széklettől nehéz megszabadulni és anális vérzést okozhat. Az irritábilis bélszindrómában jellemző az ilyen.

Kolbász formájú, repedt felületű
Hasonló az előző széklethez és jellemzően krónikus székrekedésben fordul elő. Ez aranyérhez, csökkent étvágyhoz és fájdalmas anális vérzéshez vezethet.

Kolbász formájú, puha, sima széklet
Ilyen az egészséges széklet. Ha ilyet tapasztalsz, akkor az emésztőrendszered jól működik. Csak így tovább!

Lágy, híg széklet
Ezt élelmiszer-intolerancia, vírus, baktérium, gyógyszerek, IBSZ, cukorbetegség, lisztérzékenység, hasnyálmirigy gyulladás és Addison-kór is okozhatja.

Fekete vagy élénkpiros széklet
Ez jellemzően a bélben jelentkező vérzésre utal. Érdemes orvoshoz fordulni, hacsak nem ettél sok véres hurkát, céklát vagy szedret előzőleg.

A halványbarna vagy fehér széklet
Ez májgyulladás, májzsugorodás és hasnyálmirigy probléma tünete is lehet.

Sárga színű széklet
Általában valamilyen epehólyag problémára utal, de a rossz felszívódás jele is lehet.

Ha a széklet nagyon kellemetlen szagú, akkor…
Hasnyálmirigy gyulladás, cisztás fibrózis, cöliákia és egyéb felszívódási rendellenességek állhatnak a hátterében. Fordulj orvoshoz, amilyen hamar csak lehet.