Biciklisek figyelem! Most megtudhatod, hogy milyen apróságokért is jár büntetés

Bár a bicikliseknek elvileg tudják a rájuk vonatkozó KRESZ-szabályokat, évről évre előkerülnek olyan kérdések, amelyekben még a rendszeresen kerékpárral közlekedők sem biztosak. A bicikliszezon kezdetének apropóján összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel érdemes tisztában lenni, ha el akarjuk kerülni a bajt – és persze a büntetést.

Kötelező tartozékok: fehér színű első lámpa, vörös színű hátsó lámpa, csengő, vörös színű hátsó prizma, borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken, illetve két, egymástól független fék.
Bukósisak csak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/h-val tekersz.
Lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény.
Járdán csak akkor szabad biciklizni, ha az úttest alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre. Egyéb esetekben tilos, kivéve ha nem múltál még el 12 éves.
Attól, ha tábla tiltja az úttesten kerékpározást, még nem szabad automatikusan a járdán tekerni.
Tilos: biciklizés közben kutyát sétáltatni, elengedett kormánnyal haladni.
Mindig időben jelezni kell az irányváltást!
Járművezetésre alkalmas állapotban szabad csak kerékpárra ülni – bár már nincs zéró tolerancia az alkoholfogyasztást illetően, a bicikliseket ugyanúgy szondáztatják és bizonyos véralkoholszint fölött büntetik is a rendőrök.
Tilos közlekedni: buszsávban, autópályán, autóúton, gyalogúton, gyalogoszónában, zebrán és ahol tábla tiltja (behajtani tilos, mindkét irányból behajtani tilos és kerékpárral behajtani tilos táblák).

Hol szabad biciklizni?

  • az úttest jobb szélén, többsávos úton a külső sávban
  • bicikliúton, maximum 30 km/h-val
  • kerékpársávon a felfestett haladási iránynak megfelelően
  • nyitott kerékpársávon
  • buszsávban akkor, ha külön tábla hívja fel erre a figyelmet
  • kerékpáros nyomon
  • gyalog-kerékpárúton
  • gyalogos-kerékpáros zónában max. 20 km/h-val

Ezeken az alapvető szabályokon kívül érdemes tanulmányozni a biciklis KRESZ-t is, amiben a kanyarodási szabályok, az elsőbbségi szabályok és a biciklis közlekedésfizika is le van írva.