14 dolog az otthonodban, ami koszosabb, mint a WC és ülőkéje!

1# Íróasztal

Nagyjából 400-szor több kórokozó van egy ilyen asztalon, mint a WC-n. Érdemes fertőtlenítővel átszaladni rajta időnként.

2# Billentyűzet

Itt 200-szor több baktérium tanyázik, mint a WC-ülőkén.

3# Mobiltelefon

Közel 10-szer több baktérium van a telefonunkon, mint a WC-ülőkén vagy a WC-csészében. Időnként nem árt fertőtleníteni ezt sem.

4# Vágódeszka

Itt 200-szor több baktérium található, mint a WC-ülőkén. Hogy mégis honnan? Javarészt a nyers húsról, szóval egy pont a vegetáriánusoknak és a vegánoknak. Minden egyes alkalommal alaposan át kell dörzsölni őket használat után.

5# Hűtő alsó polca

A kondenzációnak és az ide csöpögő mindenféle dolgoknak köszönhetően tömve van bacikkal. Minden héten le kellene fertőtleníteni a polcokat.

6# Háziállatok tálja

Nagyjából 2.100 baktérium van egy négyzetcentiméteren a kisállatok táljában, ha nincs rendszeresen takarítva.

7# Szőnyeg

Itt 4000-szer több baktérium található, mint a WC-ülőkén. Gondolj bele, hogy az a rengeteg elhalt hámsejt és egyéb dolgok, amelyek mind ide landolnak és betemetődnek a szövetbe, mi mindennek szolgálnak táptalajként. A rendszeres porszívózás mellett évente egyszer egy mély takarításra is szükség van.

8# Távirányító

Általában a legkoszosabb háztartási eszköz. Mindenki nyomogatja elég sűrűn és viszi rá a rengeteg baktériumot.

9# Villanykapcsoló

Minden egyes kapcsolón nagyjából 217 különböző baktériumfaj található meg.

10# Sötétítő függöny

Nem csak por, de penész és baktériumok is szép számmal megtelepednek rajta. Ha belegondolsz, hogy melyik képes magába szívni és megkötni dolgokat, a WC-ülőke vagy a függöny, akkor te is egyből rájössz a válaszra.

11# Zuhanyfej

Az a sötét és nedves cső, amellyel naponta tisztára mosod magad, sokkal koszosabb, mint a száraz, jól szellőző WC-ülőke.

12# Fogkefe

A fogkefe elég sok ideig nedves marad, ami nagyszerű táptalaj a baktériumoknak, nem is említve a láthatatlan részecskéket, amiket kimosol a szádból. Rendszeresen – nagyjából 3 hónaponként – cserélni kell őket.

13# Mosogató 

Egy tökéletes, nedves, ételmaradékokkal teli hely, amin vígan szaporodnak a különféle baktériumok. A mosogatónak legalább annyi figyelem jár, mint az edényeknek. A rendszeres fertőtlenítés alapvető.

14# Pénz

Egy papírpénzen nagyjából 200.000 baktérium lehet, köszönhetően annak, hogy mennyi helyen járt már, mielőtt hozzád került. Érdemes mindig magadnál tartanod egy kézfertőtlenítőt, ha nincs lehetőséget kezed mosni pénzhasználat után.