Ezután soha többet nem fogod egyenesen a dobozból inni az üdítőt!

Igazán frissítő tud lenni, amikor kipattintunk egy dobozos üdítőt és azonnal belekortyolunk. Persze, tudjuk, hogy az üdítők nagy része tele van cukorral és még a cukormentesek sem egészségesek, ám itt nem áll meg az ellenérvek listája. 

Maga a csomagolás sem túl biztonságos számunkra és hogy miért? A következőkben erről lesz szó. Talán te sem fogod ezután közvetlenül a dobozából inni az üdítőt, hanem inkább átöntöd egy pohárba.

1. Az íze sem olyan

Persze nem ez a fő érv, amiért kerülni kellene a dobozos üdítőket, ám a fémes ízre nagyon érzékeny a nyelvünk. Az alumínium ugyanis képes lassan, de biztosan beleoldódni az italokba. Ha azt veszed észre, hogy nem ízlik annyira a dobozos, mint az üveges, akkor vedd csak az utóbbit.

2. E.coli

Az több, mint bizonyos, hogy az üdítő dobozok nagyon jól zárnak és semmi nem kerülhet be az italba a környezetből. Az már egy másik kérdés, hogy mi mindennel került addig kapcsolatba a csomagolás, aminek egy része a te száddal is érintkezik, ha közvetlen dobozból iszol.

Egy 2017-es TV-műsorban, a TV Dokikban egy csapat kutató többféle üdítős dobozt is megvizsgált, amelyeket benzinkutakról, ital automatákból és szupermarketek polcairól szereztek be. Azt találták, hogy több doboz is szennyezett volt az E.coli nevű baktériummal, amely komoly fertőző betegségeket képes okozni.

3. Rágcsálók

Bármi, ami egy élelmiszerüzem, egy raktár, egy bolt padlóján vagy ahhoz közel helyezkedik el, nagy valószínűséggel kontaktusba kerül egerekkel és patkányokkal. A többi élelmiszer esetében legalább nem kapjuk be közvetlen a csomagolást, de egy dobozos üdítőt leggyakrabban úgy iszunk, hogy a csomagolás is szánkhoz ér. A doboznak ezen része ugyanolyan valószínűséggel szennyeződhet a kártevők vizeletével és székletével, mint bármi más.

4. Egyéb baktériumok

Egy texasi TV csatorna szintén műsorra tűzte ki, hogy bemutatja, mennyire lehetnek szennyezettek a dobozos üdítők csomagolásai, amelyeket előszeretettel veszünk a szánkba, nem is gondolva a veszélyekre.

Random kiválasztottak több márkától több dobozt is és megvizsgálták a felületükön előforduló kórokozókat. Képesek voltak kitenyészteni olyan hangzatos nevű baktériumokat, mint a Stenotrophomonas maltophilia, a Pseudomonas luteola vagy az Enterobacter cloacae, amelyek szintén csúnya megbetegedéseket képesek okozni.