Pát perce érkezett! Koronavírus: Eddig biztosan kell hordani a maszkot

A tudósok szerint a koronavírus elleni védőoltás beadása mellett is szükség lesz a maszk használatára az elkövetkezendő hónapokban.

Bár már több vakcina is jelen van a piacon, addig, amíg az emberek nagy százaléka nem kapja meg a koronavírus elleni védőoltást, a szájat és orrot eltakaró maszk viselése elengedhetetlen lesz a mindennapokban.

A cél a nyájimmunitás elérése, amit azt jelenti, hogy minél több ember kapja meg a vakcinát, annál kevesebb az esélye a koronavírus-fertőzésnek – írja az Euronews.

„A valóban védelmet nyújtó oltási hatékonyság, azaz a nyájimmunitás elérése a lakosság körében ahhoz hasonlítható folyamat, mint egy alaptábor felépítése az Mount Everestnél, ahol a csúcsra való feljutás titka az oltások kiterjedt alkalmazásában rejlik” – nyilatkozta Dr. Kate O’Brien, az Egészségügyi Világszervezet immunizációs igazgatója.

„Még jó ideig sok olyan ember lesz, akit az elkövetkező hónapokban nem oltanak be, így ők továbbra is terjeszthetik a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek, még az oltottaknak is folytatnia kell a maszkok viselését és betartani a személyközi távolságtartás bizonyos formáit, hogy megakadályozható legyen a magas vírusszint kialakulása a közösségekben”– mondta a lapnak a Harvard kutatóprofesszora, Dr. Bloom.