“Kijárási korlátozás, idősávos vásárlás, iskolák bezárása, sokkal több tesztelés…”

“Kijárási korlátozás, idősávos vásárlás, iskolák bezárása, sokkal több tesztelés…” – többek között ezeket a lépéseket javasolja Zacher Gábor ismert toxikológus a kormánynak a koronavírus-járvány kordában tartására alkalmas intézkedésként.

Szerinte komoly szigorításokra lenne szükség, amit az egészségügyi szakemberek is javasolnak, de úgy gondolja, hogy ma a politikai célok döntik el az intézkedéseket, nem a szakemberek. Pusztai Erzsébet infektológus is hasonló állásponton van.

Én azt gondolom, hogy jelenleg ez politikai kérdés Magyarországon.” – jelentette ki Zacher Gábor toxikológus az ATV-nek adott interjújában arra a kérdésre, hogy szerinte mi motiválja most a járványkezelést.

A szakember szerint Magyarországon szigorításokra lenne szükség, még ha meg is érti, hogy a mérleg egyik serpenyőjében a gazdaság, a másikban az egészségügy van, ő szerinte az utóbbi a fontosabb.

“Kijárási korlátozás, idősávos vásárlás, iskolák bezárása, sokkal több tesztelés…” – foglalta össze Zacher, milyen lépéseket tartana szükségesnek a kormány részéről.

“Én azt megértem, hogy most nem ebben a nagyon kemény lezárásban gondolkodnak, de a járványvédelemnek működnie kellene” – mondta Pusztai Erzsébet infektológus egy másik interjúban. Ő úgy látja, főként a tesztelésnek és a kontaktkövetésnek kellene gördülékenyebben működni, de fontosnak tartaná, hogy számon kérjék mindenkin a meglévő szabályok betartását.

Példaként a hétvégi Fradi-Újpest mérkőzést említette, ahol többeken nem volt maszk a nézőtéren.