Kerek perec kimondták: nem az a jó üzlet, ha az embereket meggyógyítják, hanem ha sokáig kezelik őket

A nyereség fontosabb, mint az egészség – jó ha ezzel a betegek is tisztában vannak.

CNBC beszámolója szerint a Goldman Sachs befektetési bank egy nemrég napvilágra került tanulmányában többek között arról ír, hogy az emberek meggyógyítása sokkal kevésbé kifizetődő, mintha hosszú távon kezelnék őket.

Az egészségügy kapcsán sokszor hallani, hogy ez is csak egy üzlet: minél több a beteg, annál több a bevétel is. A beteg gyógyszereket vesz, kezelésekre jár, műteni kell, stb., és ezzel folyamatosan profitot termel mindazoknak, akik a gyógyszereket, az orvostechnikai berendezéseket, felszereléseket forgalmazzák, és egyéb, a betegség-iparhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak.

The Genom Revolution (A gén forradalom) című jelentésben arra keresték a választ, hogy fenntartható üzleti modellt jelent-e, ha meggyógyítják a betegeket? A kérdés a küszöbön lévő génterápia miatt merült fel, amellyel számos betegség gyógyíthatóvá válna.

A génterápia legvonzóbb tulajdonsága, hogy csak egyszeri beavatkozást igényel, emiatt kevesebb bevételt is eredményezhet, mint egy hosszabb kezelés. Salveen Richter, a Goldman Sachs elemzője ezt egy konkrét esettel szemléltette. A Hepatitis C vírust hozta fel példának, amely 2015-ben mintegy 12,5 milliárd dollár bevételt termelt a befektetőnek. Egy új gyógyszernek köszönhetően azonban egy 12 hetes terápiával sikerült a betegek 90 százalékát meggyógyítani, így őket már sem kezelni nem kellett, sem más embereket nem fertőztek meg a vírussal.

Az amerikai bevétel így mára ezen a téren 4 milliárd dollárra csökkent. Richert szerint bár mindez a társadalomnak jó, a bevételeknek már kevésbé.

A tanulmány szerint ugyanakkor vannak olyan területek, ahová érdemes lehet a biotechnológiával foglalkozó cégeknek befektetniük. Ilyen például a hemofília (vérzékenység), amely világszinten 9-10 milliárd dolláros piac, és ahol évente 6-7 százalékkal több lesz a páciensek száma, de jó üzletnek mutatkozik az elterjedt rendellenességek (gerinc eredetű izomsorvadás – SMA) vagy a genetikai szembetegségek kezelésébe pénzt fektetni.

700 milliós gyógyszer

A közelmúltban többgerincvelő eredetű izomsorvadásban, vagyis SMA 1-ben szenvedő magyar kisgyermek is kapott a világ egyik legdrágább, 700 millió forintba kerülő génterápiás gyógyszeréből. A társadalmi adakozás eredményeként Zente és Noel számára is megnyílt a lehetőség, hogy a gyógyulás útjára lépjenek, és a többi SMA baba számára is ez az egyetlen remény, hogy javuljon az állapotuk. A szülők érthető módon mindent megtesznek, hogy összegyűljön a pénz a kezelésre. Természetes, hogy egy emberként szurkolunk nekik, ugyanakkor mindenkiben megfogalmazódik a kérdés: mi kerülhet egy gyógyszerben 700 millióba?

 ★ ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY KEDVELÉSSEL, ÉS HA TETSZETT, OSZD MEG MÁSOKKAL IS!
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN! ❤