8 tünet, ami már egy hónappal előbb jelzi a szívrohamot

A megelőzés hatékonyabb lehet, mint a gyógyítás. Ez a megállapítás minden betegségre igaz, ezért fontos, hogy már idejében felismerjük a tüneteket.

Az alábbiakban bemutatunk néhány tünetet, ami már egy hónappal (vagy akár még korábban) előbb jelezheti a szívinfarktust. Nem kell pánikba esni, és rögtön a legrosszabbra gondolni már egy kisebb fejfájás miatt is, de mindenképpen oda kell figyelni a fizikai és a mentális egészségünkre.

Íme 8 tünet, ami már egy hónappal korábban jelzi a szívrohamot:

Fáradtság

A természetellenes kimerültség az egyik legfőbb jelzés, ami közelgő szívrohamra utalhat. A nőknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik ez a tünet, mint a férfiaknál.

Mire kell figyelni: Ez a tünet meglehetősen egyértelmű, és nem kerülheti el a figyelmünket. Néha még az olyan egyszerű és mindennapi feladatok elvégzése is fárasztó lehet, mint az ágyvetés vagy a zuhanyzás.

Hasi fájdalom

A hasi fájdalom, hányinger és puffadás a leggyakoribb tünetek közé tartoznak. Ezek nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulhatnak.

Álmatlanság

Ez is olyan tünet, ami nőknél jelentkezik gyakrabban. Az álmatlanság gyakran erős szorongással jár együtt.

Mire kell figyelni: Nehezen alszunk el, gyakran felriadunk az éjszaka közepén, nagyon korán felébredünk, és azután már nem tudunk visszaaludni.

Légszomj

Ez a probléma szorosan összefügg a test oxigénellátó képességével. Ha légzési nehézségeket tapasztalsz, amikor megerőlteted magad, fordulj orvoshoz. Ez a tünet férfikanál és nőknél egyaránt gyakran jelentkezhet.

Mire kell figyelni: Úgy érzed, nem kapsz elég levegőt, és szédülsz.

Hajhullás

A hajhullás a szívbetegség másik látványos előjele. Az 50 év feletti férfiaknál gyakran előfordul ez a probléma, de néhány nő is veszélyeztetett lehet.

Mire kell figyelni: A haj fokozatosan visszahúzódik a fejtetőről.

Szabálytalan szívverés

Az aritmiát gyakran pánikroham és szorongás kíséri, különösen nők esetében. Váratlanul jelentkezik, és különböző kimenetele lehet: aritmia (szabálytalan szívverés), vagy tachycardia (a megszokottnál gyakoribb szívverés). A testmozgás még jobban felgyorsíthatja a szívverést.

Mire kell figyelni: A szabálytalan szívverés 1-2 percig tart. Ha ezután nem normalizálódik, szédülés és fokozott fáradtság jelentkezhet.

Fokozott izzadás

A szokatlan vagy fokozott izzadás is a szívroham előjele lehet. A nap vagy az éjszaka bármelyik részében jelentkezhet. Ez a tünet gyakrabban fordul elő nőknél, és gyakran összetévesztik a klimaxra jellemző hőhullámok okozta izzadással.

Mire kell figyelni: Influenzaszerű izzadásra emlékeztet, ami a levegő hőmérsékletétől vagy fizikai megterhelésétől függetlenül jelentkezik. Éjszaka erősebb lehet.

Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom egyaránt jelentkezhet nőknél és férfiaknál. A férfiak esetében ez az egyik legfontosabb előjel, ami szívrohamra utalhat.

Mire kell figyelni: A mellkasi fájdalom kiterjedhet a karokra, az alsó állkapocscsontra és a nyakra is.