10 emberből csak egynek sikerül megoldani. Ez a kínai matematikai feladvány bejárta az egész internetet! Mi a helyes válasz?

Ezt a feladványt kínai elemi iskolás gyerekeknek adták fel, de azóta már bejárta az egész internetet. A feladványban egy macska, egy teknősbéka és egy asztal szerepel, de olyan elképesztő kombinációban, ami mindenkit az őrületbe kerget.

Az adatok a következők: a távolság az asztal tetején ülő macska füleitől a földön lévő teknősbékáig 170 cm. A távolság az asztalon lévő teknősbékától az asztalon ülő macska füléig 130 cm. Milyen magas az asztal?

Mutatunk egy képet is, hogy könnyebb legyen megtalálni a megoldást.

A feladvány megoldására két módszer is van:

1. Az algebrai módszer

Az első asztal esetében felírhatjuk a következő egyenletet: macska+asztal-teknősbéka =170.

A második asztal esetében az egyenlet a következő: teknősbéka+asztal-macska =130.

Miért ne adnánk össze ezt a két egyenletet?

Láthatjuk, hogy az ellentétes előjelű ismeretlenek kiesnek, és így azt az eredményt kapjuk, hogy a két asztal magassága együtt 300 cm. Ez pedig azt jelenti, hogy egy asztal magassága 150 cm.

Van azonban egy másik, egyszerűbb módszer is.

2. Vizuális módszer

Ha egymásra helyezzük a két asztalt, észre fogjuk venni, hogy a két megadott érték összege egyenlő az asztal tetején és a földön ülő macska közötti távolsággal (170+130).

Ha képzeletben elvesszük a két macskát, akkor észrevesszük, hogy az előbb megkapott összeg tulajdonképpen a két asztal összegzett magassága. Tehát ismét a következő a helyzet: ha a két asztal magassága összesen 300, akkor egy asztal magassága 150 cm.

Tulajdonképpen nem is olyan bonyolult, mint elsőre gondoltad, igaz? Nos, neked sikerült egyből megoldani a feladványt, vagy szükséged volt egy kis segítségre?