ITT A ROSSZ HÍR! Koronavírus – ezekben a magyar városokban TAROLHAT NAGYON DURVÁN A KÖVETKEZŐ HETEKBEN A JÁRVÁNY >>ITT A TÉRKÉP – MUTATJUK HOL A TE LAKÓHELYEDEN HOGYAN FOG TAROLNI a járvány!

Szombathelyen, Zalaegerszegen, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon, Pécsett, Békéscsabán és Egerben is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében.

A koronavírus vízzel, szennyvízzel eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!Kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak!Lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, ahol nem lehet, ott viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot!Viseljük maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Gyakran és alaposan mossunk kezet!Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Szerző: Nemzeti Népegészsgégügyi Központ

címlapfotó:illusztráció