Tomboló járvány: jövő júliusig nem kell fizetni a hiteleket

Budapest — Vészjósló rekord dőlt meg a hét végén, amire eddig nem volt példa: 1070 új koronavírusesetet regisztráltak, nyolc beteg elhunyt.

A vírus nem tágít, mi több, úgy tűnik, újult erővel csap le. Nehéz idők jönnek, a kormányzat viszont eltökélt abban, hogy még egyszer nem állítja, talán nem is állíthatja le a gazdaságot, ahogy azt tette tavasszal.

Orbán Viktor (57) miniszterelnök szombaton egyeztetett a Gazdaságvédelmi Operatív törzzsel, és bejelentette, hogy a májusban bevezetett hiteltörlesztési moratóriumot egy fél évvel meghosszabbítják. Most azonban nem vonatkozik ez mindenkire: a gyermeket nevelő családokra, a nyugdíjasokra, munkanélküliekre, közfoglalkoztatottakra terjesztették ki ezt a második kört. Orbán hozzátette: a vállalkozók is részesülhetnek a kedvezményből, de ennek feltételei vannak.

– Azok a vállalkozók kérvényezhetik, akiknek a bevétele 25 százalékkal csökkent. Nekik kérvényezniük is kell a banknál, hogy felfüggesszék a hitelük törlesztését. A többi érintett csoportnak csak akkor kell szólniuk a banknál, ha a moratórium ellenére tovább szeretnének törleszteni – mondta videójában a miniszterelnök.

A szakértő szerint a hitelmoratórium az egyik legjobb gazdasági döntés, amit a kormány hozott, de további lépésekre is szükség lenne.

– Remek ötlet a moratórium meghosszabbítása – mondta a Blikknek Madár István, a Portfolio elemzője.

– Bár a bankszektornak néhány tízmilliárdos veszteséget jelent, de a gazdaság többi szereplője esetlegesen bajba kerülhet, ha ebben a helyzetben még a hitel törlesztőrészleteire is gondjuk lenne. A moratórium épp abban segít, hogy amint az lejár, a megspórolt pénzből lehetne tovább törleszteni. A munkaerőpiac azonban további támogatásra szorul. Jó ötlet lehetne a munkanélküli járandóság három hónappal további folyósítása, mert attól függően, milyen lesz a járvány második hulláma, tömeges elbocsátások jöhetnek – mondta az elemző.