Bika: így tarolja le a magyar nyomornegyedeket az új dizájner drog

Kati, Évi, herbál, kristály, zene, kréta – néhány név az elmúlt évtized leghangzatosabb dizájner drog-listájáról. Az elmúlt hetekben egy új szer is bekerült a köztudatba: a “bika”, ami már több mint húsz halálos áldozatot követelt Borsod, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád megyében és Budapesten. Ha a köztereken, megállókban zombi-szerű, vagy épp őrjöngő fiatalokat látunk, esélyes, hogy a bika dolgozik bennük.

Merthogy az új drog főként a fiatalok között népszerű, eddig kizárólag 36 év alatt ölt, a szakemberek szerint félelmetes tempóban képes lepusztítani a szervezetet. A hangzatos nevű drog azonban nem csak bűnügyi kérdés, a történet mögött szegregációs problémákkal és gazdasági kérdésekkel találjuk szembe magunkat.

Egy titokzatos utcadrog
Bő egy hónappal ezelőtt jelent meg egy hír a rendőrség honlapján, amely szerint “egy új életveszélyes hatóanyagú dizájner drog jelent meg a magyar kábítószerpiacon, amely a jelenlegi információk szerint már tizenegy ember haláláért felelős.”

Az drogot a miskolci, lyukóvölgyi haláleset után azonosították egy orvosi intézetben, majd szakértők májusig visszamenőleg megállapították, hogy ezidáig már tizenegy haláleset köthető az új vegyülethez. A szer a “bika” utcai nevet kapta, és viszonyításképp, közel annyian haltak meg használata miatt, az elmúlt három hétben mint koronavírusban. De mi lehet ez a szer, ami miatt az utcákon mostanában magatehetetlenül vonagló embereket látni, használatába pedig már 21-en belehaltak?