20+ tény a Dominikai Köztársaságról, ami egy kicsit közelebbről is bemutatja az itt élő emberek életét

A Dominikai Köztársaságban minden megtalálható, ami egy nyaraláshoz szükséges lehet: fehér homokos tengerpart, pálmafák és távolság a világ problémáitól. Látszólagosan ez a földi paradicsom nem is lehetne tökéletesebb, ugyanakkor van pár olyan dolog, amiről csak kevesen tudnak!

Most egy kicsit jobban megismerhetitek e országot és kultúráját!

Helyi szokások és sajátosságok:

 • Nagyon ritka, hogy a helyieket úszni látod a tengerben. Nincsenek is oda a úszásért, sokkal jobban szeretik a sekély folyókat, tavakat vagy medencéket
 • Az újévre való készülődés már szeptemberben kezdődik. Szinte mindenből karácsonyfákat készítenek.
 • Egy üres telepen nekiláthatsz házat építeni. Ha nincs tulajdonosa a teleknek, nincs gond; ha van, de 5 éven belül nem nyújt panaszt, akkor a terület a tiéd..
 • A házakon nincsenek ablakok, bent pedig nincs meleg víz és fűtés.
 • A törvények szerint egy motoron egyszerre maximum 5-en utazhatnak..

 • A buszokon, az üzletekben, a bankokban és irodákban a légkondicionálók miatt mindig őrülten hideg van. Egy felkészületlenül érkező ember könnyen megfagyhat itt.
 • A helyiek a munkát kissé szégyenteljesnek tekintik. Kedvenc mondatuk: „jobb szegénységben élni, mint dolgozni”.
 • Az idő fogalma minden dominikai lakos számára relatív. Az 5 perc náluk körülbelül egy óra, és ha azt mondják, hogy egy óra múlva érkeznek, akkor valószínűleg ma már nem látjuk őket. A „holnap” náluk azt jelenti, hogy „egy héten belül” – nagyon nehéz hozzászokni ehhez a mentalitáshoz.

Családi élet:

 • A dominikai nők általában már 15-16 éves korukban férjhez mennek, de csak szülői hozzájárulással. Az esküvő után az ifjú házasok még sokáig a szüleikkel élnek. A családokban általában 8-10 gyermek születik, az abortusz pedig tiltott az országban. Éppen ebből kifolyólag ritka itt az olyan 18 év körüli lány, akinek nincs legalább egy vagy két gyermeke.
 • A Dominikai Köztársaságban az embereknek nem jár nyugdíj, sem egyéb szociális juttatás, a gyermekeknek itt kötelességük gondoskodni a szüleikről idős korukban. A szülők akár be is perelhetik a saját gyereküket, ha ezt elmulasztják. Ez azonban ritka, mivel az idősebb generáció nagy tiszteletnek örvend a fiatalok körében, a gyerekek és unokák gyakran kézcsókkal köszöntik a szüleiket és nagyszüleiket.

 • Itt senki sem aggódik a túlsúly miatt: bármilyen testalkatú nő bátran húz magára szűk ruhát. A nők büszkék a megjelenésükre, még akkor is, ha azt sem tudják, hol található a közelben konditerem.
 • Ha a Dominikai Köztársaságban egy lány több mint 6 hónapig él együtt egy férfival, és ezt a szomszédok is megerősítik, akkor automatikusan a feleségévé válik. Ezzel egyúttal a férje teljes vagyonának felére is szert tesz.
 • A helyi lakosok csúnyának tartják a vékony nőket, ezért azok a nők, akik egyszerűen nem képesek hízni, gyakran speciális, push-up ruhákkal teszik vonzóbbá magukat a helyi férfiak szemében.

A világ legmérgezőbb fája, és egyéb veszélyek: 

A Karib-térségben őshonos a világ egyik legmérgezőbb fája, a manszanilyafa. Jobb, ha nem megyünk hozzá 3 méternél közelebb. A kérge, a levelei, és a termése egyaránt mérgező, ha pedig a fa nedve a bőrünkhöz ér, olyan égési sérülést okoz, ami után a hólyagok hosszú ideig nem múlnak el.

Ha az éppen felettünk elsuhanó trópusi vihart például egy manszanilyafa alatt próbáljuk meg átvészelni, akkor gyakorlatilag semmi esélyünk a túlélésre. Ugyanakkor a helyiek előszeretettel készítenek bútorokat a manszanilyafából, ami teljesen biztonságos, viszont meglehetősen drága.

Ha allergiás vagy a pisztáciára vagy a kesudióra, akkor jobb, ha nem eszel mangót, ugyanis ugyanabba a családba tartozik, mint az előző kettő. Ez a gyümölcs akár dermatitiszt is okozhat az arra érzékeny embereknél.

 • A Dominikai Köztársaságban számos különleges hely található, például az Ördög szája nevezetű hely, ahol egy nagyon különleges természeti jelenség figyelhető meg: a szél itt úgy fúj, hogy a lányok szoknyáját és haját magasan az égbe emeli, pont úgy, mint Marilyn Monroe-nak abban a híres filmben. A dominikaiak misztikusnak tartják ezt a helyet, szerintük itt jött fel az ördög a pokolból. Valójában a hullámok generálják azt a szelet, ami a sziklák repedésein keresztül feltörve felelősek a szokatlan jelenségért.

Egyéb fontos tudnivalók:

 • Ha tengeri csillaggal szeretnél fényképeszkedni, akkor jobb, ha nem veszed ki a vízből maximum 3-5 másodpercnél tovább, ilyenkor ugyanis a csillagok víz helyett levegőt szívnak magukba, és ha túl sok kerül a testükbe, akkor többé nem lesznek képesek a víz fenekére süllyedni, előbb-utóbb pedig elpusztulnak.
 • Az első dolog, ami meg szokta döbbenteni a turistákat, az az éttermek étlapja. A dominikai emberek nem szokták kiírni, hogy peso, helyette inkább lusta módon a dollár jelet ($) használják, jól megkavarva ezzel a turistákat. Ha tehát 200 dolláros kávét látsz az étlapon, vagy 400 dolláros hamburgert, akkor ne ijedj meg, ez alatt valójában a helyi pénznemet értik.
 • A Dominikai Köztársaságba látogatva jobb, ha azonnal autót bérelünk. A kerékpározás veszélyes, mivel a szigeten a legtöbb autós fittyet hány a közlekedési szabályokra.
 • A helyiek nagyon szeretik a hangos zenét, ezért mindig a készülékeiket maximum hangerőre tekerve hallgatják azokat. Senkit sem érdekel itt a szomszédok nyugalma, vagy a recsegő hangszórók kellemetlen hangja.

 • Egész évben esik az eső, de csak éjjel. A napközbeni eső nagyon ritka. Ettől függetlenül előfordul, hogy hirtelen jön egy trópusi vihar, leszakad az ég, majd 2-3 perc múlva újra süt a nap. Nincs olyan, hogy az egész szigeten rossz idő lenne, általában mindig csak maximum 1 km-es körben szakad az eső, majd elvonul.
 • A Dominikai Köztársaságnak is helyet adó Hispaniola nevű szigeten két teljesen különböző ország található: a gazdag és virágzó Dominikai Köztársaság és az elszegényedett Haiti. A két ország lakóinak megjelenése közötti eltérés hatalmas, a közöttük lévő társadalmi szakadék pedig még ennél is óriásibb.
 • Sokan télen látogatják meg ezt a földi paradicsomot, amikor az árak a legdrágábbak. Ez azonban nem az éghajlati viszonyok miatt drága ilyenkor, hanem épp azért, mert rengeteg a turista ebben a szezonban. Ha nem akarunk fölöslegesen sok pénzt költeni, akkor válasszunk másik időpontot: márciusban például bálnákat nézhetünk, júniusban pedig a Mangó-fesztiválon bulizhatunk.

 • Az ország fővárosában, Santo Domingóban két metró is található: egy föld alatti, és egy föld feletti. Érdemes ezeket használni a közlekedéshez, az utakon ugyanis mindig hatalmas dugók vannak.
 • A dominó a helyiek nemzeti játéka. Belegondoltál már valaha, hogy miért „dominó”-nak hívják a dominót? Nos azért, mert a Dominikai Köztársaságban találták fel. Itt minden házban, udvarban, de még a tengerparton is ezt játszák az emberek. És közben persze hangosan zenét hallgatnak.

Add Comment