Szeptember 20-ig bedőlhet az oktatás, ha az orvosok betartják az előírásokat

Tesztelés nélkül kell 10 napot otthon lennie a diákoknak, mert kiderült, hogy valaki, akivel együtt táboroztak koronavírusos. Ez a járványügyi protokollból következő orvosi döntés. A probléma viszont az, hogy így hamar kiürülhetnek az iskolák.

Több gyereket is hazaküldtek az I. kerületi Lisznyai Utcai Általános Iskolából, miután kiderült, hogy egy fiú koronavírusos. A diák pár napja részt vett egy táborban, azokat küldték haza, akik együtt voltak vele.

Az egyik budapesti édesapa, akinek a gyerekeit szintén hazaküldték, azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a kisfiú műtétre várt, de hőemelkedése lett, ezért letesztelték, akkor derült ki, hogy koronavírusos.

Az apuka, miután hazaküldték a gyerekeit, felhívta a gyerekorvost, aki annyit mondott, 10 napig maradjanak otthon önkéntes karanténban. Tesztet viszont nem csinálnak, csak akkor, ha bárki tüneteket mutat.

A gyerekeknek ez igazolt hiányzás, a szülők pedig táppénzt is kapnak majd.

Az édesapa ezután a felnőtt háziorvost is felhívta, aki viszont azt mondta, előbb-utóbb megkeresi őket az ÁNTSZ, és két hét hatósági karanténba fognak kerülni. A tesztelésről pedig majd később tájékoztatja őket az orvos.

Az eset, hogy a tünetmentes, valamilyen szinten kontaktnak számító gyerekeket nem tesztelik nem egyedi. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, “ha egy gyerekorvos szó szerint betartja az NNK és az Emmi által kiadott eljárásrendet, akkor a kontaktnak számító, tünetmentes gyerekeket 10 napra otthoni karanténba küldi”.

Add Comment