Európai Bizottság: a határzár nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen

Júliusi iránymutatásuk az volt, hogy célzottabb intézkedésekkel helyettesítsék a határzárat a tagországok.

Mint arról mi is hírt adtunk, pénteken jelentette be a kormány, hogy szeptember 1-től megint határzárat rendelnek el a koronavírus-járvány második hullámának közeledése miatt. Ennek értelmében például a külföldi állampolgárok csak indokolt esetben léphetnek be Magyarországra, illetve a külföldről hazatérő magyarokra karantén vár, amelyből csak két itthon elvégzett negatív teszt esetén szabadulhatnak.

Még vizsgálják a részleteit a magyar bejelentésnek a határok lezárásáról – hangzott el az Európai Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

Az EU testületének álláspontja az, hogy a határzár nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen – írja az Euronews.

Múlt pénteken volt egy videókonferencia a határellenőrzésekkel foglalkozó hatóságokkal, és akkor nem érkezett jelzés arról, hogy bármilyen változás várható a magyar határon – mondta újságírói kérdésre Adalbert Jahnz, a bizottság schengeni övezettel kapcsolatos ügyekért felelős szóvivője. Ezt végül hétfőn délután tették meg a magyar hatóságok.

A bizottság pozíciója világos, a határzár nem számít hatékony intézkedésnek a járvány elleni küzdelemben – hangsúlyozta a szóvivő.

Add Comment