„Végső esetben használhatunk gumibotot, könnygázsprét, bilincset” – iskolaőrökkel indul az idei tanév

Nem cél az erőszakos fellépés, de ha nagy a baj, előkerülhet a gumibot: a Népszava név nélkül megszólaltatott egy hamarosan munkába álló iskolaőrt, aki egy dunántúli régióban végzi a tanfolyamot.

Ha már ott tartunk, hogy a diák vagy az apja ütni próbál, akkor mi is elővesszük a rosszabbik énünket. Végső esetben használhatunk gumibotot, könnygázsprét, bilincset, de az nem lehet cél, hogy péppé verjük a gyereket
– mesélt arról Sándor, mit tanulnak az iskolaőr-jelöltek a konfliktuskezelésről a felkészítésüket célzó tanfolyamon.

– Mindig az adott helyzet dönti el, hogyan járunk el. Ha például Pistike egyest kapott, és dühében szétrúgja a padot, akkor csak felszólítjuk a cselekmény abbahagyásra – mondta Sándor, aki egyébként profinak és sokrétűnek érzi a tanfolyamot, ahol az óraadók a rendőrségtől és a Klebesberg Központtól érkeztek.

Elbeszélése alapján az iskolaőr-jelöltek polgárjogot, büntetőjogot, taktikai felkészítést, pszichológiai és pedagógiai alapismereteket tanultak. Többször is hangsúlyozta ugyanakkor: arra oktatják őket, a konfliktusokat megelőzni kell:

A fő cél, hogy udvarias, de határozott fellépéssel előzzük meg a nagyobb bajt, testi kényszert csak akkor alkalmazunk, ha már elkerülhetetlen
Sándor abban bízik, hogy a rendőrivel szinte teljesen megegyező egyenruha látványa visszatartó hatással bír majd. Ezzel együtt felkészültek a legrosszabbra: a szituációs gyakorlatokon élesben próbálták el, hogyan kell megfékezni az erőszakos diákot vagy éppen a szülőket.

Az iskolaőr tanári kérés nélkül ugyan nem mehet be rendet tenni egy órára, de ha szembesül az összetört bútorral, a vécében beütött tükörrel, akkor kötelessége hatósági eljárást indítani.

Add Comment