Megjelent a kormányrendelet: ezek a kedden életbe lépő határzár szabályai – íme a részletek

Megjelent a határátlépésről szóló kormányrendelet.


Ahogy a Blikk megírta, szeptember 1-től visszaállnak a határátlépési korlátozások, amelyek értelmében külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére, illetve a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak két hétre karanténba kell vonulniuk. Ez alól kizárólag akkor mentesülnek, ha be tudnak mutatni két, maximum két nap eltéréssel készült koronavírustesztet, amelynek negatív az eredménye.

Vasárnap délután megjelent a határátlépésről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben, ami világosabbá tette az intézkedéseket. A kormányrendelet szerint csak azon külföldi állampolgárok léphetnek be Magyarország területére szeptember 1-től:

  • akiknek állandó vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van – ez a családtagokra is vonatkozik ebben az esetben-,
  • akik sportolók vagy sportszakemberek, de hazánkban dolgoznak,
    akik hivatalos látogatáson vannak,
  • akik szállítmányt hoznak Magyarországra és teherforgalmat bonyolítanak le,
  • akik tudják azt igazolni, hogy nem kapták el a koronavírust az elmúlt fél évben.


Ahogy a kormányrendeletben olvasható, kötelező egészségügyi vizsgálaton eshetnek át a a külföldről hazatérő magyarok – vagy akár külföldön élő családtagjaik is – és ha bebizonyosodik, hogy elkapták a fertőzést, akkor házi vagy kórházi karanténba kell vonulniuk. Ha azonban kiderül, hogy nem koronavírusosak, akkor két hétre otthonukban kell maradniuk. Viszont arra lehetőségük van, hogy hazatérésük után öt napon belül bemutassanak két, itthon elvégeztetett, negatív koronavírustesztet két nap különbséggel, így mentesülnek a karantén alól.

Add Comment