16 tévhit, amellyel ideje leszámolni

Generációnkat kétségkívül nem fenyegeti az információéhség: a közösségi média folyamatosan gondoskodik róla, hogy minden pillanatban újabb és újabb információkat sajátítsunk el. Az érdekes felfedezések és az izgalmas hírek örvényében pedig néha már tényleg nehéz megkülönböztetni, hogy mi a valóság, és mi kitaláció.

Az emberek emiatt sokszor az úgynevezett Mandela-effektus áldozatává válnak – vagyis nagy tömegekbe rendeződve kezdenek el hinni hamis, meg nem történt eseményekben. Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány roppant népszerű tévhitet, melyek az évek során olyan mélyen beépültek a tudatunkba, hogy már meg sem kérdőjelezzük a valódiságukat. Pedig nem ártana, ugyanis egytől-egyig légbőlkapottak.

A bal agyfültekénk a logikáért, a jobb az érzelmekért felel.
Valójában az agyunk egyik félteke sem rendelkezik jól elkülöníthető képességgel, minden egyes gondolat és érzelem csakis a kettő kölcsönös együttműködésével születhet. Ez egy meglehetősen téves kísérlet eredményeképp maradt meg a köztudatban, amit Dr. Michael Gazzaniga végzett.


A kísérletben az alanyoknak kártyákat kellett nézniük. A bal szemükkel egy olyan kártyát, amire az volt írva, hogy „piros”, a jobb szemükkel egy olyan kártyát, amire az volt írva, hogy „banán”. Ezután az volt a feladatuk, hogy rajzoljanak valamit a bal kezükkel, (amiről köztudott hogy a jobb agyfültekénk irányítja) az emberek pedig szinte kivétel nélkül banánt rajzoltak. Miután megkérdezték őket, hogy miért ezt választották, a legtöbben azt válaszolták, hogy azért, mert ezt volt a legkönnyebb lerajzolni a bal kezükkel. A tudósban ezután fogalmazódott meg a gondolat, miszerint a bal agyfélteke felelős a logikus gondolkodásért.
Az alkohol megöli az agysejteket.


Még a krónikus alkoholizmus sem képes megölni az agysejteket – pusztán sérülnek ilyen esetekben, de nem halnak el.
A tiltott gyümölcs egy alma volt.
A Biblia egyszer sem említi, hogy a tiltott gyümölcs alma lett volna és nincs is rá utalás.
Nem szabad újraforralni a vizet, mert a lehűlt vízben kicsapódó anyagok rákot okoznak.
Tény és való, hogy az újraforralt vízben megnő a deutérium (nehézhidrogén, hidrogén egyik stabil izotópja), de ez nem tekinthető jelentősnek. Egyébként, ha újraforraljuk a vizet, kevesebb kalciumsó marad benne.


Ha egy személynek álmában teszünk fel kérdéseket, akkor minden kérdésre igazat fog mondani.
Egy személy csak az alvás bizonyos fázisaiban képes válaszolni a kérdésekre, és a válaszok valószínűleg akkor is inkább az álmaihoz fognak kapcsolódni.
Tüsszentéskor minden emberi szerv leáll, beleértve a szívet is.
Ez a mítosz a középkorból származik, amikor az emberek úgy vélték, hogy a tüsszentés halálos lehet a nagy mennyiségű kifújt levegő miatt. Valójában amikor tüsszentünk akkor csak az intrathoracalis nyomás nő meg egy pillanatra a testünkben. Ilyenkor a szívfrekvencia megváltozik, de rövid időn belül visszatér a normális értékekhez.


Statisztikák szerint a vörös hajú nők csalják meg legtöbbször a párjukat.
Ennek a mítosznak a gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza, amikor a vörös hajú embereket a gonosz erők hírnökeinek tartották, mivel senki nem tudta megmagyarázni, hogy miért ilyen színű a hajuk.
Dél-Koreában 2 év börtön jár a házasságtörésért.
Dél-Koreában 1953 óta létezett egy olyan törvény, ami a házasságtörés esetén alkalmazható büntetést írja elő. Ezt a törvényt azonban 2015-ben eltörölték, beismerve, hogy ez sérti az emberek magánélethez kapcsolódó jogait.


Tilos helikopterrel közlekedni az Antarktiszon, mert a pingvinek megpróbálnak felnézni a helikopterre és eldőlnek.
Nincs helikopterrel kapcsolatos repülési tilalom az Antarktisz felett, mindenesetre az időjárási viszonyok meglehetősen veszélyesek. Ettől függetlenül mivel máshogy nem igen lehet közlekedni, általában a helikopter a legjellemzőbb közlekedési eszköz.


Az evolúció során az emberi agy mérete a háromszorosára nőtt.
Valójában ennek az ellenkezője igaz: az evolúció hatására csökkent. A neandervölgyi emberek agya mintegy 15%-kal nagyobb volt, mint a miénk.
1504-ben a híres Big Ben óratornyot börtönként használták.
Először is, a Big Ben nem egy torony, hanem a Westminster-palota harangja. Másodszor pedig 1859-ben épült, vagyis sokkal később, mint ahogy azt a népszerű tévhit állítja.
A Vénusz az óramutató járásával ellentétes irányban forog a Nap körül.
Épp ellenkezőleg: a Vénusz éppen az óramutató járásával megegyező irányban forog, és ez különbözteti meg őt a Naprendszer többi bolygójától, hasonlóan az Uránuszhoz.


A rövidlátás testmozgással gyógyítható.
Ez részben igaz, mivel a direkt erre a célra kifejlesztett gyakorlatok valóban képesek pozitív irányban befolyásolni a látásunkat, ám ez inkább a rövidlátás megelőzésében segít. Ha a rövidlátás már megkezdődött, akkor ezek a gyakorlatok sem tudnak már csodát tenni.
Ha lenyelsz egy rágógumit, akkor 7 évig tart, amíg teljesen feldolgozza a gyomrod.
Ez a mítosz valószínűleg azoknak a szülőknek köszönhető, akik figyelmeztetni akarták a gyermeküket, hogy véletlenül se nyeljék le a rágógumit. Valójában a rágógumikkal is ugyanaz történik a gyomrunkban, mint bármilyen más élelmiszerrel: a gyomornedv szépen lassan feloldja. A gyomor könnyedén megbirkózik a rágókban található színezékekkel, aromaanyagokkal és egyéb összetevőkkel, így legkésőbb is 3 napon belül teljesen „átmegy” a szervezetünkön.


A borotválkozás felgyorsítja a szőrnövekedést és vastagítja a szőrszálakat.
Ez a mítosz a vizuális hatás miatt született meg: borotválkozás után ugyanis a szőrszálak tompák lesznek, ezért vastagabbnak tűnnek és jobban láthatók. Valójában a szőrnövekedést csak a hormonok és a gének szabályozzák – mi ezt nem tudjuk befolyásolni külső tényezők segítségével.
A haj gyorsabban növekszik, ha visszavágjuk a végét.
A hajvég levágása semmilyen kapcsolatban sem áll a haj növekedésének ütemével. A haj minden pillanatban egyformán növekszik, függetlenül attól, hogy milyen hosszú – a szőrszálakhoz hasonlóan a hajunk jellemzői is a génjeinkbe van kódolva. A rendszeres hajvágás maximum annyiból fontos, hogy a haj ne legyen töredezett, és továbbra is ápolt hatást keltsen.