Elhunyt egy 33 éves édesanya, aki a koronavírus-járvány miatt nem kapott megfelelő egészségügyi ellátást

Regina halála után egy öt hónapos és egy hétéves kislány maradt anya nélkül.

Május elsején egy 33 éves édesanya vesztette életét, akit a koronavírus-járványra hivatkozva csak a nyolcadik kórházban fogadtak, így nem kapott időben egészségügyi ellátást. Édesanyja azt mondta, lánya betegsége gyógyítható lett volna, ha az orvosok időben észreveszik és kezelik azt.

A gyászoló nagymama, Bangóné Borbély Ildikó videófelvételen beszélt a családot ért tragédiáról.

“Április 22-én fejfájással, szemgödri fájdalommal kezdődött, aztán rázta a hideg” – kezdte történetét Ildikó.

Regina lefeküdt aludni, másnap pedig magas lázra ébredt és az ágyból sem tudott felkelni. Édesanyja megmérte lázát, a hőmérő 39,2 fokot mutatott. Azonnal felhívta a háziorvosukat, aki megígérte jelenti a lánya esetét és mennek tesztelni. Mivel Regina nem köhögött, nem volt náthás, édesanyja nem is gondolta, hogy lánya betegségének bármilyen köze lehet a koronavírushoz. Mint utóbb kiderült, igaza is volt.

Amikor Ildikó hazaért munkából a fiatal anyuka már hányt, szédült, a láza pedig továbbra is magas volt.

Regina édesanyja évekig dolgozott az egészségügyben, így nem volt kérdéses számára, hogy nagy baj van. A tesztelésnek 48 órán belül meg kellett volna történnie, de nem így lett. A nagymama újra telefonált és elmondta, lánya állapota tovább romlott. Azt mondták neki, hogy Regina eltűnt a gépből, a rendszerből, sehol nem találják a nevét. Ekkor Ildikó ismét telefonált a körzeti orvosuknak, lányához ezek után kiérkezett a mentő. Székesfehérvárra indultak vele, de félútról visszafordultak, mert ott nem fogadták őt, végül a tatabányai kórházba szállították.

“Nem történt vérnyomásmérés, nem történt a tüneteinek megfelelő vizsgálat, hiszen nem köhögött, nem volt náthás, nem voltak felső légúti panaszai. Gyakorlatilag félórás telefonálgatásokkal, hogy anya rosszul vagyok, anya rosszul vagyok, egyedül a sátorban – ez így ment este 11-ig” – mondta a gyászoló nagymama.

Reginát úgy vitték haza, hogy tünetei nem csillapodtak, így hétfőn ismét kórházba került. Ekkora megérkezett a koronavírus-teszt eredménye, miszerint a nő nem kapta el a fertőzést, a tesz negatív eredményt mutatott. A háziorvos kiment hozzájuk és két percen belül megállapította, hogy az fiatalasszonynak agyhártyagyulladása van.

A nő ismét kórházba került és hívta édesanyját azzal, hogy mennyire rosszul van. Miközben Ildikó a házi orvossal beszélt, lánya még utoljára hazatelefonált. Édesanyja hiába próbálta visszahívni, Regina már nem vette fel a telefont.

“Lemaradtam a lányom utolsó telefonjáról. Próbáltam visszahívni, de amikor már reggel sem vette fel, akkor már tudtam, hogy itt valami nagyon nagy baj van. A nyolcadik kórház fogadta…”

“Kedd délelőtt gépre kellett tenni, aztán keringéstámogatásra, légzéstámogatásra volt szüksége és elsején halt meg, a szülinapja előtt másfél órával. Nagyon nehéz volt, és vasárnap anyák napja volt” – mondta Ildikó.

Majd azt is hozzátette, hogy lánya esetéből tanulni kell, hogy ne legyen hiábavaló Regina halála.

“Ez egy gyógyítható betegség, hogyha idejében észreveszik. Maradványtünetek nélkül gyógyult volna, ha időben orvoshoz kerül, aki észreveszi a tüneteket és a tünetek segítenek neki abban, hogy felállítsa a pontos diagnózist.”

Regina egy öt hónapos és egy hétéves gyermeket hagyott maga után. A gyászoló nagymamának mindössze szűk egy éve lett volna a nyugdíjig, de lánya halála után otthon marad két unokájával.

Mutatjuk a Regina édesanyjával készült riportot:

https://www.facebook.com/watch/?v=170547494390485