Fantasztikus hír karácsonyra: jelentősen nőhet az átlagbér – Itt a Pénzügyminisztérium előrejelzése

Derűlátó előrejelzést bocsátott ki a magyar gazdaságról a Pénzügyminisztérium; további bővülést várnak. Jövőre 9,3 százalékkal nőhetnek a nettó kerestek a tárca szerint, 2023-ra pedig összesen 38 százalékkal. Ha ez bejön, akkor a jelenlegi 240 ezres nettó átlagbérek 331 ezerre nőhetnek négy éven belül.

Idén 4,9 százalékos GDP-bővüléssel kalkulál a kormány, és a következő években sem fog négy százalék alá menni ez a szám, vagyis a következő négy évben is kaphatnak nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok.

Az infláció jövőre 2,8 százalék, a következő években pedig három százalék körül lehet, ennyi lesz majd a nyugdíj-emelés mértéke is.

Csökken az államadósság aránya is: most 67 százalékos adósságráta 66,3 százalékra csökkenhet 2020-ra, és még ebben a ciklusban 60 százalék alá süllyedhet a tárca szerint, ami az euró bevezetésének egyik legfőbb kritériuma. A költségvetési hiány 1 százalékos lehet jövőre, 2023-ra pedig nullszaldós. A kormány a számokat a bérfelzárkózással, a magas beruházási rátával, a gazdaság- és családvédelmi akciótervekkel magyarázta.