8 dolog, ami akkor történne, ha soha nem mennél ki a napfényre

A napfényt teljesen magától értetődőnek vesszük. Még a felhős vagy esős napokon is tudjuk, hogy a Nap valahol ott van felettünk, és hamarosan újra látni fogjuk. De tisztában vagyunk-e azzal, hogy mennyire fontos szervezetünk számára a napfény?


Most megtudhatod, mi történne velünk, ha nem jutnánk rendszeresen napfényhez.

Veszélybe kerülne a szív egészsége


A napfény hiánya azt jelentené, hogy testünk nem lenne képes előállítani a D-vitamint. Ennek pedig fontos szerepe van a szívbetegségek elleni védelemben. Az ultraviola sugarak a vérnyomást is szabályozzák, Nap nélkül tehát sokkal inkább ki lennénk téve a szívbetegségeknek.

Csökkenne az esély a teherbeesésre


Napfény nélkül több melatonin lenne a női szervezetben. Ez a hormon azonban árt a termékenységnek, azaz csökkenti a teherbeesés esélyeit. Azok a nők, akiket kevesebb napfény ér, előbb érnek a változókorba, mint azok, akik többet vannak a napon.


A napfény hiánya a férfiakat is érinti, közvetlenül csökkenti a tesztoszteron szintet.

Gyenge idegek


Úgy vélik, azoknál a gyerekeknél, akik nem kapnak elég napfényt, nagyobb az esély az idegrendszeri betegség, a szklerózis multiplex kifejlődésére felnőttkorban.

Növekvő fájdalom

Napfény nélkül a testünkben jóval több fájdalom lépne fel. A napfény felmelegíti az izmokat, és csökkenti a gyulladások, pl. az ízületi gyulladás okozta fájdalmat.

Romló kedélyállapot


Napfény nélkül kevesebb szerotonin, azaz boldogsághormon termelődik a testben. Bár sokféleképpen felvidíthatjuk magunkat, a rendszeres napfény a legkönnyebb és legtermészetesebb módszer erre, főleg, ha mozgással is kombináljuk.

Csökkent immunitás


Ha kevesebb a napfény, kevesebb a fehérvérsejtek száma is. Minél kevesebb fehérvérsejtünk van, szervezetünk annál kevésbé tud hatékonyan harcolni a fertőzések ellen.

Több szuvas fog


Még a fogak is megsínylik a napfény hiányát. Kiderítették, hogy azoknak, akik keveset tartózkodnak a napon, több problémájuk van a fogaikkal, pl. hajlamosabbak a fogszuvasodásra.

Vég nélküli téli depresszió


Napfény nélkül örökre benne ragadnánk a szezonális depresszióban, amit téli depressziónak is neveznek. Ennek kiváltó oka elsősorban a napfény hiánya. Mesterséges fényekkel pedig nem lehet teljes mértékben kiváltani ezt.

Bár napfényre szüksége van a szervezetünknek, azért az sem jó, ha túlzásba esünk. Az UV-sugarak napégést és bőrbetegségeket, akár rákot is tudnak okozni. Mint minden, ez is csak mértékkel az igazi!