21 teljesen felbecsülhetetlen konyhai trükk, amiről kevesen tudnak

Az ételkészítéshez, takarításhoz, a konyhai rendszerezéshez, tároláshoz mutatunk most olyan trükköket, amikről talán még te sem hallottál.

Főzési trükkök

Hogyan távolítsd el gyorsan a magokat a zöldségekből
Ha tököt vagy cukkinit magozol, használj hozzá egy fagylaltadagoló kanalat. Ennek éles széle könnyedén kiszedi a magokat a zöldség húsából. Még arra is alkalmas, hogy nagyon vékony szeleteket készíts vele a zöldségből.

Hogyan távolítsd el a felesleges zsírt a főtt ételekből
Ha az étel a vártnál zsírosabb lett, a felesleges zsírt néhány jégkocka és egy papírtörlő segítségével eltávolíthatod belőle. Csomagold a papírtörlőbe a jégkockákat, és húzd át az étel tetején, így fel tudod róla szívni a zsírt. A jég mágnesként vonzza magához az étel felszínén lebegő zsírt.

Használd a műanyagfóliát úgy, mint a profi séfek
Mindig meggyűlik vele a bajod, mert nem egyformán szakad, és folyton összegyűrődik? Tartsd a hűtőben, ahogy a profi séfek teszik! A hideg műanyagfóliát sokkal könnyebb kezelni, kevésbé tapad, és nem kell vele bajlódnod.

Hámozd meg a citrusféléket könnyedén
Túl sok nyűglődéssel jár megpucolni a narancsot és a citromot, ráadásul közben a manikűröd is tönkremegy? Tedd be őket a mikróba 20 másodpercre, így a héjuk sokkal könnyebben le fog válni.

Pucolj főtt tojást egyszerűbben
A tojás főzővizéhez tégy ecetet vagy szódát. Ezek behatolnak a tojás héjába, és egyszerűbbé teszik a pucolást.

Hogyan facsarj ki több levet a citromból
Hogy az utolsó csepp léhez is hozzájuthass, először tedd a citromot a hűtőbe, majd a mikróba 15-20 másodpercre.

Hogyan reszelj puha sajtot kevesebb maszatolással
Mielőtt hozzáfognál a reszeléshez, tedd be a sajtot fél órára a fagyasztóba. A sajt pont annyira fog megkeményedni, hogy ne tapadjon hozzá a reszelőhöz. Így szórni is egyszerűbb lesz.

Hogyan vágd a hagymát könnyek nélkül
Ebben az esetben is a fagyasztó lesz segítségedre. Tedd be a hagymát fél órával azelőtt, hogy felvágnád. Azonban, azt tartsd észben, hogy ez a trükk csak akkor működik, ha a hagymával főzni szeretnél. Amennyiben salátához használnád fel, ne fagyaszd le, mert elveszti roppanósságát.

Ügyes módszer a tészta főzéséhez
Ha meg akarod előzni, hogy főzés közben kifusson a tészta vize, tégy a fazékon keresztbe egy fakanalat. Ez megakadályozza, hogy a hab túlfusson rajta.

Hogyan süsd meg egészben a csirkét
Amikor egyben sütsz csirkét vagy bármilyen más szárnyast, fektesd a mellével lefelé. Mivel a mellében van a legtöbb hús, minél közelebb van a hőhöz, annál hamarabb fog átsülni.

Sütőpapír muffinokhoz
Ha nincs külön muffinsütő formád, használj helyette sütőpapírt. Így legalább a szokványostól eltérő kinézető muffinokat készíthetsz, amik még mutatósabbak lesznek.

Hogyan melegítsd fel a sült tésztát
Amikor pizzát vagy más sült tésztát melegítesz a mikróban, tégy be mellé egy pohár vizet is. A keletkező gőz nem engedi kiszáradni a tésztát, ezért az melegítés után is omlós marad.

Hogyan készíts tökéletes tükörtojást
Üsd a tojásokat a serpenyőbe, de olaj helyett vizet önts melléjük. Ezután kezdd el a sütést. Így kapod meg a tökéletes tükörtojást, folyékony sárgájával.

Tárolási trükkök

Hogyan tárold a fűszernövényeket
Ha jégkockatartóban lefagyasztod a fűszernövényeket, azok megőrzik vitamintartalmukat. Vízben vagy olívaolajban fagyaszd le őket

Hogyan tárold héjában a diót
A héjában fagyaszd le a diót, hogy megmaradjon a tápanyagtartalma, íze, aromája. Tedd lezárható műanyagedénybe vagy tasakba, így helyezd el a fagyasztóban. A diót pirítva semmiképp se fagyaszd le, mert semmire sem fogod tudni használni. Legyen nyers és feldolgozatlan. Az így eltárolt diónak nem lesz keserű utóíze úgy, mint azoknak, amiket szobahőmérsékleten tartottak.

Egyéb trükkök

Hogyan tisztítsd helyesen az öntöttvas serpenyőt
Hogy az öntöttvas serpenyő ne kezdjen el rozsdásodni, tisztításához ne használj mosogatószert. Helyette sóval tisztítsd meg. Ezzel a módszerrel a serpenyőbe beivódott kellemetlen szagokat is megszüntetheted.

Hogyan tisztítsd meg a kezed, hogy ne legyen büdös
A fokhagymával, hagymával, hallal, hússal való főzés után a kezeink nagyon kellemetlen szagot tudnak árasztani. Sóval vagy citrommal azonban ettől megszabadulhatsz! Dörzsöld be vele a kezeidet, majd mosd le vízzel.

Hogyan állíthatod vissza a fémből készült konyhai holmiknak az eredeti fényét
Hogy a rozsdamentes acél úgy ragyogjon mint új korában, tisztításához használj ecetes vizet. Ha nincsenek rajta fém részek, egész éjszakára állni hagyhatod az ecetes vízben.

Hogyan tisztítsd a fakanalakat
Idővel a fakanalak nem csak foltossá válnak, de kellemetlen szagokat is magukba isznak. Ilyenkor a legjobbnak láthatod kidobni őket, de ha mégis szeretnéd megmenteni, sima vízben forrald fel őket, majd hagyd megszáradni a napon. Ezzel eltűnnek a szagok, a fakanalak pedig új életre kelnek.

Hogyan tisztítsd meg a fa vágódeszkát
Hogy a szagokat és az ételek okozta foltokat eltüntesd a vágódeszkáról, dörzsöld át durva szemű sóval. 10-15 perc után töröld át egy fél citrommal, majd hagyd megszáradni. Ezután garantáltan nem lesz semmilyen szaga a fából készült vágódeszkának!

Hogyan tartsd tisztán a receptjeidet
Ha a főzéshez szakácskönyvet, kis füzetet vagy cetliket használsz, nagyon nehéz vigyázni, hogy a konyhai műveletek közben tiszták maradjanak. Hogy megóvd őket, végy egy egyszerű nadrágtartó vállfát, akaszd fel a konyhaszekrény fogantyújára, és arra csíptesd fel a papírt vagy a szakácskönyvet.