5 egyszerű elsősegélynyújtási praktika, ami egy nap akár életet is menthet

Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan könnyen alkalmazható, mégis létfontosságú elsősegély-trükk, melyek segítségével egy nap akár életet is menthetünk.

Sebek

Ha megsebesülünk, próbáljuk meg a sérült területet a szív fölé emelni – ez ugyanis csökkenti a duzzanatot. Ha a seb a combunkon vagy a fenekünkön van, helyezkedjünk vízszintes helyzetbe, és egy párna segítségével próbáljuk felstócolni a kérdéses területet.

Elsőfokú égési sérülések

Az elsőfokú égési sérülések azok a sérülések, melyek csak a bőr felső rétegét érinti. Bár ennek ellenére rendkívül fájdalmas tud lenni, az ilyen sérülés valójában nem súlyos. Az égett területet meleg víz segítségével mossuk le. Ne használjunk hideg vizet, mert az szövetkárosodást okozhat. Miután megmostuk az égett területet, jéggel, jégzsák vagy hidegborogatás segítségével hűtsük le a területet.

Az égési sérülés olajjal vagy zsírral történő kezelése egy olyan régimódi praktika, mely valójában többet árt, mint használ.

Szívroham

Ha szívinfarktusunk van, azonnal cselekednünk kell. Minél hamarabb intézkedünk, annál nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni a súlyos következményeket. Az aszpirin rágása sokat segíthet, de fontos, hogy kis adagokban vegyük be és ne lenyeljük, hanem rágjuk szét – így még gyorsabban fog hatni. Ezzel egy időben ügyeljünk rá, minél hamarabb mentőt hívjunk.

Méhcsípés

Ha egy méh megcsípett, fontos, hogy minél hamarabb távolítsuk el a fullánkját a bőrünkből. Amikor egy méh elveszíti a fullánkját, az olyan szagot áraszt, amely odavonzza a többi méhet, így a további veszély elkerülése érdekében fontos mielőbb eltávolítani a bőrből a fullánkot. Ha ez megtörtént, és biztonságos helyre mentünk, akkor öblítsük le a sebet és tegyünk rá hideg borogatás. Ha hajlamosak vagyunk az allergiára, akkor minél hamarabb forduljon orvoshoz és gondoskodjunk autoinjektoros adrenalin injekcióról.

Törés

Ha törés kockázata áll fenn, akkor ne próbáljuk meg erővel visszatenni a csontot a helyére. Tartsuk abban a helyzetben, ahogy van, és kötszer segítségével rögzítsük. Az orvosi ellátást semmiképp sem szabad elhanyagolni, máskülönben nagyon súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet.