A prosztatarák jelei, amelyekről a férfiak nagy többsége csak későn szerez tudomást

A prosztatarák a férfiak körében egy nagyon gyakori daganat típus, amelynek a felismerhető előjeleit sajnos 10 férfiből csak 2 ismeri.

A legtöbb esetben ez a daganat típus az 50 feletti férfiakat veszélyezteti és egészen idős korig fennáll a kialakulásának esélye.

Melyek a felismerhető előjelek?

A prosztatadaganat általában lassan növekszik, így az is előfordulhat, hogy éveken keresztül nem jelentkezik semmilyen tünet. A kellemetlen, esetleg fájdalmas tünetek gyakran csak akkor érezhetőek, ha a daganat akkorára növekszik, hogy nyomni, irritálni kezdi a húgycsövet vagy akár a húgyhólyagot.

A legfontosabb tünet éppen ezért a vizeletürítési szokások megváltozása, például a nehézkes vizeletürítés, a gyakori vizelési inger (különösen éjjelente), a vizeletürítést kísérő égő, csípő érzés vagy fájdalom, a vizeletcsepegés vagy az inkontinencia, valamint annak az érzése, mintha nem tudnánk teljesen kiüríteni a húgyhólyagot.

Mivel a prosztatának nagy szerepe van az egészséges szerelmi funkciókban is, a prosztata betegsége okozhat problémákat a párkapcsolati életben, olykor akár fájdalommá is fajulhat a dolog.

A legtöbb daganatos betegségnek, így a prosztataráknak is lehet kísérő tünete a megmagyarázhatatlan testsúlycsökkenés, a fáradékonyság, a vérszegénység is. A prosztatadaganat áttéteket is képezhet, erre utaló tünetek lehetnek a csontfájdalom, az állandó hát-, derék- vagy medencetájéki fájdalom is.