14 Világszakma a múltból, ami egyszer csak teljesen megszűnt létezni

Az emberek időnként alábecsülik, hogy néhány évtized alatt mekkorát képes változni a világ. Az emberiség felgyorsult ütemben halad előre, és a nálunk is gyorsabban fejlődő technológia segítségével folyamatosan elavulttá és feleslegessé válnak bizonyos munkakörök.

Ennek esett áldozatául a most következő 14 munkahely is, melyek egykoron nagy népszerűségnek örvendtek, és elengedhetetlenül fontosnak tartották őket, mára viszont az emberek nagy többsége azt sem tudja, hogy egyáltalán léteztek.

1 Felolvasó

Mivel régen sok ember volt írástudatlan, ezért külön embereket béreltek fel, hogy verseket, irodalmi műveket vagy épp újságokat olvassanak fel.

2 Kopogtató

Mielőtt az ébresztőórák olcsó és megbízható eszközökké váltak volna, úgynevezett „kopogtatókat” béreltek fel az emberek, hogy az ablakukon bekopogva felébresszék őket. Hetente néhány fillérbe került a szolgáltatásuk, és nem mentek el a helyszínről, amíg az ügyfelük fel nem ébred.

3 Bábuállító

Ezek a személyek általában gyerekek voltak, akiknek kis zsebpénzért cserébe az volt a dolguk, hogy visszaállítsák a bowling közben eldőlt bábukat. Ez a kép például 1909-ben készült egy New Jersey-i bowlingpályán.

4 Piócagyűjtő

Az emberek régen rengeteg piócát használtak gyógyászati célokra, ezért voltak külön piócagyűjtők, akiknek az volt a feladatuk, hogy kimenjenek és összegyűjtsék a piócákat az általuk leginkább lakott vizeken, majd leszállítsák azokat az orvosoknak és kórházaknak.

5 Jégvágó

Mielőtt a modern hűtőgépek széles körben elterjedtek volna, voltak emberek, akik arra szakosodtak, hogy a tavakban keletkező jeget felvágják, és eladják az embereknek, hogy például az otthonuk pincéjébe szállítva hűtőként használhassák azokat.

6 Patkányvadász

A patkányvadászokat Európa szerte használták a patkánypopulációk visszaszorítása végett. Nagyon veszélyes szakma volt, mivel a patkányok harapása olyan fertőzéseket okozott, amik gyakran halállal végződtek. Ettől függetlenül nagyon fontos szakma is volt, mivel számos betegség terjedését sikerült ezáltal megfékezni.

7 Lámpagyújtó

Ezeknek az embereknek a dolga volt, hogy sötétedéskor meggyújtsák az utcai lámpákat, majd reggel eloltsák azokat. A munkájuk fölöslegessé vált az elektromos lámpák megjelenésekor.

8 Nyomdász

Mielőtt a nyomdaipar digitalizálódott, az újságokat és a könyveket minden egyes darabját erre szakosodott emberek gépelték le, írógépek segítségével.

9 Rönkhúzó

Mielőtt kellő technika és infrastruktúra állt volna rendelkezésre a farönkök teherautóval történő szállításához, a rönköket emberek húzták végig a mezőkön és úsztatták le a folyókon, hogy a kívánt helyre érjenek.

10 Telefonközpontos

A telefonközpontos dolgozók segítettek kapcsolni az emberek által felhívni kívánt telefonszámokat, mielőtt a modern technológia feleslegessé nem tette a munkájukat. Összekapcsolták a távolsági hívásokat és manuálisan elvégeztek minden olyan feladatot, amit most a telefonos cégek digitálisan végeznek.

11 Széndaráló

Általában 8 és 12 év közötti gyermekeket béreltek fel ennek a fárasztó munkának az elvégzésére. A gyerekmunka törvények ekkor még nem igazán léteztek, főleg, hogy sok családban a gyerekeknek is muszáj volt dolgozniuk ahhoz, hogy képesek legyenek eltartani magukat. Az ilyen munkák még az 1920-as években is virágoztak, míg aztán a gyermekmunkára vonatkozó törvények szigorúbbá nem váltak és a szénfeldolgozási technika tovább nem fejlődött.

12 Hírmondó

Ezek az emberek feleltek a városok életét érintő hírek, például bírósági végzések közléséért. Általában kiabálva és harangozva járták az utcákat, hogy mindenki meghallja a híreket.

13 Gandy dancer

Gandy dancer – így hívták a vasúti síneket lefektető és karbantartó munkásokat. Azért kapták angolul a „gandy táncos” nevet, mert híresek voltak arról, hogy dalokat énekeltek munka közben.

14 Tejesember

Mielőtt minden háztartásban hűtőszekrényben kezdték el tárolni a tejeket, nehéz volt megakadályozni, hogy megsavanyodjanak a tejek. Ezért volt szükség a tejesemberek munkájára, akik minden reggel friss tejet szállítottak az otthonokba.