Negyvenezerért árulják Cipő aranylemezét

Egy zenész dicsőségfalán a legértékesebb „trófea” az aranylemez. Ezért meghökkentő, hogy – az internetes börzének hála – ma már bármelyikünk megvehet egy Cipő (Bódi László) nevére kiállított aranyozott korongot.

Több zenész is meglepődött azon, hogy az egyik on­line piactéren zenekarok aranylemezeit árulják. A Bravissimo Best of Hungary 2 című, 1995-ben megjelent korongon szerepel a Kék és narancssárga című dal is, amelyet Cipő írt és adott elő. A lemezre 39 900 forinttól lehet licitálni. A furcsa az a dologban, hogy muzsikus tulajdonosaik sosem válnak meg az aranylemezeiktől. Ezek a bekeretezett relikviák ugyanis számukra kitüntetések, a lemezt lejátszani nem lehet, falra való dísz inkább, amit évtizedek múlva is büszkén nézegethet, aki kapta. Aranylemezt az eladott példányszámok után ad­nak, kap belőle a zenekar minden tagja, és egyet a ki­adó.

– Minden arany- és gyémántlemezem a falon van, sosem adnék túl rajtuk – mondja a Borsnak Boros Csaba, a Republic zenekar énekese. – Sejtésem szerint amit árulnak, azt valaki leakaszthatta a kiadó vagy a Juventus Rádió faláról… Hiszen látom rajta, hogy nem zenekari példány.

A muzsikust arról kérdeztük, hogy milyen értéke lehet egy ilyen relikviának.

– Aktívan zenélő együttesek ereklyéi szerintem nem annyira értékesek, de nehéz megmondani, kinek mi mennyit ér – magyarázza Boros Csaba. – Nemrégiben a zenekarral csatlakoztunk például egy jótékonysági akcióhoz, ott 1,5 millió forintért ment el az egyik akusztikus gitárunk. De az jótékonysági gyűjtés volt, és az emberek ilyen esetekben szívesebben nyitják ki a pénztárcájukat, ha segíthetnek valakin.